2009: Valg, klima, finanskrise og svineinfluensa

Montasje ABC Nyheter.
<pDette preget nyhetsåret i 2009.</p

Den rødgrønne regjeringen klarte å beholde flertallet ved valget og fortsetter med noen endringer.

*De fleste i Norge slipper billig fra finanskrisen, men en ny fare dukker opp: Svineinfluensaen.

*To nordmenn som dømmes til døden i Kongo preger nyhetsbildet.

*Året avsluttes med stor oppmerksomhet om klimaspørsmål og nobelprisen til president Barack Obama.

Januar

Demonstrasjonstoget som gikk mot den israelske ambassaden i Parkveien, ble stanset av politiet før de nådde frem. Politiet benyttet både røykbomber og tåresgassbomber

Ved nyttår trer loven om forbud mot kjøp av sex i kraft. Prostituerte forsvinner fra gatene.

8. og 10. januar utarter demonstrasjoner i Oslo mot Israels Gaza-krig til de reneste gateslag i hovedstaden. 100 demonstranter blir innbrakt av politiet.

12. januar: Eivind Reiten går av som toppsjef i Hydro. Han tar med seg en sluttpakke på 17 millioner kroner, noe som vekker voldsom kritikk.

19. januar: En 28 år gammel mann som er blant lederne i gjengen Young Guns blir skutt ned og drept på Haugerud i Oslo.

23. januar: En kvinne blir skutt ned og drept av sin tidligere samboer utenfor en barneskole i Tromsø. Samboeren, som er politimann, tar deretter sitt eget liv.

29. januar: Politifolk over hele landet legger ned arbeidet i halvannen time i protest mot endringer i arbeidstidsordningene.

30. januar: Et nyfødt spedbarn blir funnet dødt i en handlepose i et villastrøk i Stavanger. Moren blir aldri funnet.

Februar

Frp-leder Siv Jensen advarer mot «snikislamisering».

Økokrim vil etterforske fire tidligere stortingsrepresentanter samt de tidligere statsministrene Kjell Magne Bondevik og Gro Harlem Brundtland. De er mistenkt for å ha fått for mye utbetalt i pensjon.

13. februar: Håpet er ute for fabrikken Fundo i Høyanger som produserer bilfelger. De siste av 240 ansatte går ut fabrikkporten.

19. februar: Arfan Bhatti blir i Borgarting lagmannsrett dømt til åtte års forvaring for drapsforsøk. Han var den første i Norge som ble tiltalt etter de nye terrorbestemmelsene i straffeloven.

21. februar: Frp-leder Siv Jensen advarer mot «snikislamisering» i Norge. Hun viser til forholdene i bydelen Rosengård i den svenske byen Malmö som et skrekkeksempel. Utspillet fører til kraftig debatt. Frp øker med 6,3 prosent på en meningsmåling kort etter.

I løpet av måneden vekker bruk av hijab i politiet sterk strid. Justisdepartementet sier først ja, men snur senere og sier nei til religiøse hodeplagg hos politiet.

Mars

2. mars: Sjarken Marina med en 68 år gammel mann om bord blir meldt savnet ved Anda fyr i Nordland. Båten blir funnet to dager senere på 80 meters dyp. En russisk lastebåt blir tatt i arrest, mistenkt for kollisjon med sjarken. Båten blir frigitt etter at undersøkelser har vist at lasten med fisk i sjarken hadde forskjøvet seg slik at den sank med akterenden først.

8. mars: Et maleri av den tyske renessansemaleren Lucas Cranach blir stjålet fra Larvik kirke. Kunstverket er verdsatt til 20 millioner kroner. Bildet blir funnet etter få dager. Fire menn blir senere dømt til fengsel for tyveriet.

13. mars: Et stort leirras i Namsos tar med seg flere hus og hytter. Flere må evakueres med helikopter, men ingen omkommer eller blir alvorlig skadd.

22. mars: Tre personer blir funnet drept i et hus i Tromsø. En 38 år gammel mannlig leieboer siktes for drapet.

31. mars: Enighet mellom LO og NHO i årets lønnsoppgjør. Lønnsøkning på 1 krone i timen.

April

Aker-eier Kjell Inge Røkke holdt en pressekonferanse på Månefisken.

En aksjeanalytiker kaller Kjell Inge Røkkes salg av fem selskaper fra Aker ASA til Aker Solutions for «grisete». Han mener Røkke selger for en altfor høy pris til Aker Solutions, der staten er stor eier. Næringsminister Sylvia Brustad sier hun er «forbanna», og et oppgjør i styret i Aker Solutions følger. På en pressekonferanse 22. april går Røkke til angrep på Brustad blant annet ved å etterape henne. Handelen blir ikke gjort om.

Flere ganger i april demonstrerer tamiler mot krigen på Sri Lanka. Under en demonstrasjon trenger de inn i Sri Lankas ambassade og knuser inventar.

10. april: Et norskeid skip løslates av Somalia-pirater. Ifølge piratene er løsepenger blitt betalt.

26. april: Et samboerpar i Oslo siktes for bedrageri på over 100 millioner kroner. De to har drevet aksjeklubb for venner og kjente.

Mai

5. mai: Utdeling av Fritt Ord-prisen til Nina Karin Monsen vekker protester. Monsen er sterkt imot den nye ekteskapsloven som likestiller homofile og heterofile.

9. mai: Svineinfluensaen kommer til Norge. To norske studenter som har vært i Mexico, er smittet. De blir bare lettere syke, men i løpet av året dør flere mennesker som blir hardere angrepet.

12. mai: Det blir kjent at de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er arrestert i Kongo etter å ha vært på flukt i jungelen. De to anklages for å ha drept sjåføren sin og for spionasje. Saken får voldsom omtale i Norge.

16. mai: Alexander Rybak vinner overlegent den europeiske Grand Prix-finalen med melodien «Fairytale». Dermed skal neste års finale arrangeres i Norge, noe som er beregnet å koste over 200 millioner kroner.

19. mai: Den norske forskeren Jørn Hurum får internasjonal oppmerksomhet da han presenterer fossilet «Ida» som i New York lanseres som «the missing link».

29. mai: Våler kirke i Hedmark brenner ned. Brannen startet utenfor kirken, og politiet sier den var påsatt.

Juni

17. juni: Norges Bank kutter styringsrenten til rekordlavt nivå: 1,25 prosent. Siden september 2008 er denne renten redusert fra 5,75 prosent. Bankene har fulgt etter, og lånekundene har fått langt bedre råd. Dette bidrar til at folk flest ikke merker noen finanskrise.

18. juni: Mistillitsforslag mot Sylvia Brustad avvises av flertallet i Stortinget. Alle opposisjonspartiene sto bak mistillitsforslaget, som var det første i denne stortingsperioden. Bakgrunnen var Brustads håndtering av Aker Solution-saken.

28. juni: Fire ungdommer i en bil kolliderer med en 52 år gammel mann i en annen bil i Eiksundtunnelen på Sunnmøre. Alle omkommer. Ungdommenes bil kan ha hatt en fart på 150 - 200 kilometer i timen.

Juli

Svineinfluensa

Flere mennesker her i landet blir smittet av svineinfluensa. På en 4 H-leir i Breim i Sogn og Fjordane blir 60 deltakere isolert etter at svineinfluensa er konstatert. Resten av de 1.700 deltakerne på leiren må reise hjem før tiden.

31. juli: Lasteskipet «Full City» går på grunn utenfor Langesund. Store mengder tungolje lekker ut og fører til forurensing av strendene og store skader på fuglelivet. Det kinesiskeide lasteskipet slepes senere til Göteborg for reparasjon.

August

1. august: Den norske fregatten Fridtjof Nansen setter kursen mot kysten av Somalia der den skal delta i en omfattende operasjon for å beskytte skipstrafikken mot pirater.

4. august: Hamsun-senteret åpnes på Hamarøy i Nordland i forbindelse med at det er 150 år siden forfatteren Knut Hamsuns fødsel.

21. august: Åge Vidar Fjell frikjennes for et drap han ble dømt for i 1990. Han har sonet sju års fengsel og ti års sikring.

24 august: Tiltalen mot bergenseren som kalles Lommemannen, blir lagt fram. Den omfatter overgrep mot 66 gutter.

30 august: FNs generalsekretær Ban Ki-moon besøker Norge. På forhånd er et notat fra ambassadør Mona Juul, med sterk kritikk av generalsekretæren, lekket ut. Generalsekretæren svarer ikke på kritikken, men sier at konstruktiv kritikk kan hjelpe ham å gjøre en bedre jobb.

September

Statsminister Jens Stoltenberg vinker til publikum under Arbeiderpartiets valgvake.

Den rødgrønne regjeringen beholder flertallet ved valget 14. september. Arbeiderpartiet styrker seg mens SV går tilbake. Valgets store taper er Venstre, som mister åtte av ti representanter. Partileder Lars Sponheim blir ikke gjenvalgt, og valgnatten gir han beskjed om at han trekker seg som leder.

8. september: Tjostolv Moland og Joshua French dømmes til døden i Kongo. Norge ble dømt til å betale erstatning på 350 milliarder kroner. Dommen ankes. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) tar dødsdommene opp med kongolesiske myndigheter, som lover at de to ikke vil bli henrettet.

24. september: Raftoprisen 2009 tildeles journalist og menneskerettsaktivist Malahat Nasibova fra Aserbajdsjan.

25. september: Advokat Janne Kristiansen blir ny sjef for PST. Tidligere PST-sjef Jørn Holme er blitt ny riksantikvar.

27. september. TVNorge har sin siste nyhetssending. Kanalen satser på å bli ren underholdningskanal.

Oktober

9. oktober: Nobelkomiteens nye leder, Thorbjørn Jagland, kunngjør at president Barack Obama får Nobels fredspris 2009. Mange kritikere mener at presidenten får prisen før han har utrettet det han sier han vil gjøre for freden.

20. oktober: Jens Stoltenberg bygger om regjeringen etter valget. Ap styrker seg i regjeringen. Blant endringene er at Kristin Halvorsen (SV) overlater finansdepartementet til Sigbjørn Johnsen (Ap). Grete Faremo (Ap) blir ny forsvarsminister. Flere statsråder bytter departement.

23. oktober: Helsemyndighetene går ut og sier at alle bør vaksinere seg mot svineinfluensa.

Vaksineringen av risikogrupper er alt i gang, og det har vært lange køer ved vaksinestasjonene.

27. oktober: Sp-politikeren Per Olaf Lundteigen kritiserer nylig avgåtte helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) som skal begynne i et PR-byrå. Kritikken får sterk støtte. Hanssen ber selv om seks måneders karantene og får det.

28. oktober: Straks hun var utnevnt til ny fiskeriminister, ble det stilt spørsmål ved Lisbeth Berg-Hansens (Ap) habilitet. Hun er stor eier i et oppdrettsanlegg. De første ukene blir hun utsatt for gjentatt angrep fra miljøhold og politiske motstandere.

November

TV 2 skal spare 150 millioner kroner. Staben skal reduseres med 130 ansatte, og ledelsen tilbyr sluttpakker. I løpet av november gir en rekke kjente TV-profiler beskjed om at de forlater kanalen.

1. november: Norske soldater på patrulje fra fregatten Fridtjof Nansen blir beskutt utenfor Somalia. Soldatene skyter tilbake, og to personer i en annen båt blir drept.

En 15 år gammel skoleelev i Skaun blir funnet drept. En 18 år gammel gutt innrømmer drapet.

2. november: Rettssaken mot den såkalte Lommemannen starter i Follo tingrett. Saken skal vare fram til mars 2010. Stor medieoppmerksomhet om saken de første dagene.

14. november: Eiendomsmeglerforbundet legger fram tall som viser at boligprisene er 15 prosent høyere enn i november 2008.

26. november: Ved utgangen av november er 67.400 personer registrert ledige. Det er 22.200 flere enn i november 2008, men laver enn prognosene. Verftsindustrien frykter at mange må sies opp når ordrebøkene er tomme våren 2010.

27. november: En beruset 20-åring knuser på natten Pepperkakebyen i Bergen som var klar til åpning.

Desember

Fredsprisvinner President Barack Obama mottar Nobels fredspris 2009 av lederen i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland i Oslo Rådhus.

Desember: Julehandelen øker i forhold til i fjor. Folk flest i Norge har mer penger å bruke enn noensinne.

3. desember: Tjostolv Moland og Joshua French dømmes på nytt til døden av ankedomstolen i Kongo. Kongolesiske myndigheter forsikrer at dødsdommene ikke vil bli fullbyrdet. De to vil søke Kongos president om benådning.

10. desember: Et voldsomt sikkerhetsoppbud da president Barack Obama og hans kone kommer til Norge. Han mottar nobelprisen i Oslo Rådhus og holder en takketale der han sier at krig av og til kan være nødvendig for å sikre freden. Talen får mye rosende omtale. På kvelden er det fakkeltog, og bankett til ære for prisvinneren. Dagen etter forlater Obama Norge. (©NTB)