Økt spenning mellom Asias to giganter

Buddhistmunker i den indiske delstaten Arunachal Pardesh feiret denne uken at de fikk besøk av tibetanernes åndelige leder Dalai Lama. Kina mener deler av delstaten egentlig tilhører Tibet, og dermed er kinesisk territorium. De protesterte mot Dalai Lamas besøk og kalte det «en separatistisk handling». Foto: REUTERS / Adnan Abidi / SCANPIX. Les mer Lukk

<pKina brukte krigsretorikk mot Dalai Lama da han besøkte den indiske delstaten Arunachal Pradesh for få dager siden. </p

New Delhi/Oslo (NTB-Kjell A. Nilsen): Spenningen mellom Kina og India stiger i Himalaya.

«Sør-Tibet» kaller Kina en del av Arunachal Pradesh, delstaten som befinner seg helt oppe i det nordøstligste hjørnet av India.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement omtalte tibetanernes åndelige leder Dalai Lamas besøk der som «en separatistisk handling», til tross for at området siden 1914 har vært separert fra både Tibet og Kina.

Uløst

Kina og India utkjempet en kortvarig krig i Himalaya i 1962 som endte med en knusende kinesisk seier, etterfulgt av kinesisk tilbaketrekking. Men store deler av den 4.000 kilometer lange grensen er fortsatt sterkt omstridt.

Siden 1988 har en felles kinesisk-indisk arbeidsgruppe forsøkt å løse de omstridte grensespørsmålene.

I 2003 anerkjente India at Tibet var kinesisk territorium, mens Kina samtidig anerkjente Sikkim som en del av India.

Siden da er det ikke meldt om vesentlige resultater.

Demper

Offisielt demper India tonen når forholdet til Kina tas opp.

- Forholdet til Kina er komplekst, sa forsvarsminister Nirupama Rao til indiske medier for kort tid siden.

- Våre tosidige forbindelser er ikke anstrengt.Men i virkelighetens verden ser utviklingen litt annerledes ut mellom verdens to folkerikeste stater, begge atommakter.

- Skarphet

Økte territoriale krav fra Kina stiller India overfor en trussel om to militære fronter langs sin nordlige grense, hevder Brajesh Mishra, som var sikkerhetsrådgiver for Indias statsminister Atal Behari Vajpayee.

- De siste to årene har kinesiske krav på Arunachal Pradesh fått en skarphet som ikke har vært der før. De bruker enhver anledning internasjonalt og ellers til å si at Arunachal ikke er anerkjent som en del av India, sa Mishra på en konferanse i New Delhi i oktober, ifølge Financial Times.

Han er i dag en nær rådgiver av dagens statsminister Manmohan Singh.

Den økte spenningen i nord har utløst spekulasjoner i India om et mulig kinesisk angrep, samtidig som India har begynt en kraftig opprustning av forsvaret langs den nordlige grensen.

Men på indisk side er det ikke bare bekymring.

- På 1990-tallet så vi fortsatt på oss selv som en avkrok i den tredje verden, sier en forsvarskilde i New Delhi til det svenske nyhetsbyrået TT.

- Nå har vi råd til de beste våpnene i verden. Kineserne skal ikke tro at de kan gå løs på oss.

Vanskeligheter

I løpet av ganske kort tid har Kina protestert og forsøkt å hindre en rekke avtaler og prosjekter som India har prøvd å få til.

Kina mislyktes i fjor i å stoppe den indisk-amerikanske avtalen om sivil atomkraft.

I år sparket Kina derimot beina under Den asiatiske utviklingsbankens ADBs landstrategi for India, av den grunn at planen omfattet lån til prosjekter i Arunachal Pradesh.

India protesterer for sin del mot kinesiske byggeprosjekter i den pakistansk-kontrollerte delen av Kashmir. India er også misfornøyd med Kinas visumpolitikk overfor innbyggere i samme område.

Men framfor alt er India bekymret for Kinas støtte til Pakistans militære, en støtte som gis nesten uansett hvem som sitter ved makten i Islamabad.

- Kinas hjelp til Pakistans militære er en svært viktig faktor som bidrar til deres planer overfor India, sier tidligere rådgiver Mishra.

De færreste venter noen konflikt med det aller første.

- Men i løpet av fem år, med den endrede holdningen vi ser i Kina, vil to fronter være aktive samtidig, understreker Mishra overfor Financial Times.