Frikjennes i anonymt brev

Kisangani 20091015. Tjostolv Moland (t.v) og Joshua French tar seg en røyk under andre dag av ankesaken i Kisangani torsdag. Foto: Tore Meek / Scanpix Les mer Lukk

<pEt anonymt brev, som er lagt ut på et nettsted som drives av moren til den drapsdømte Joshua French, frikjenner French og Tjostolv Moland for drapet på deres sjåfør.</p


Ifølge nettstedet skriver en anonym person at seks militære personer skal ha drept sjåføren i et forsøk på å rane de to nordmennene. Sjåføren skal selv ha vært en del av komplottet, og han ble drept da han ble truffet av et skremmeskudd.

Ifølge Aftenposten.no skal de militære ha fortalt en lokal bonde at de to utlendingene hadde drept sjåføren.

I brevet står det at et vitne skal ha overhørt samtaler mellom de militære som beklaget at de hadde mislyktes i forsøk på å overfalle og rane Moland og French.

– Troverdig kilde

Utenriksdepartementet bekrefter at de har mottatt brevet, og at de har gitt det videre til de to nordmennenes advokat i Kongo, Guillaume Likwela.

Nordmennenes norske advokat, Morten Furuholmen, som fikk overlevert brevet fredag, mener de nye opplysningene er troverdige.

– Dette er veldig interessante opplysninger som kommer fra en troverdig kilde. Slik jeg forstår det, er kilden en juniorekspert i FN, så dette er opplysninger som er viktige, og som styrker saken til Moland og French, sier Furuholmen til TV 2.

Tar forbehold

Den norske advokaten er imidlertid usikker på om de nye bevisene vil havne i rettssalen.

– Dette vil jeg ta opp med advokaten i Kisangani, jeg er usikker på om prosessystemet i Kongo tillater ny bevisførsel. Jeg vil bli overrasket hvis det nå ikke blir iverksatt ny etterforskning mot de nye navngitte personene, men jeg tar forbehold når det gjelder Kongo, sier Furuholmen.

Han har vært to perioder i Kisangani, hvor han har vært observatør under ankesaken, og har flere ganger uttalt seg kritisk om gjennomføringen av rettsprosessen.

– Jeg håper at retten der nede vil ta imot disse opplysningene. Jeg håper at de vil vise interesse og objektivitet overfor dette, men jeg har ingen sterke forhåpninger om det, sier Furuholmen.