Seks fengslet etter storaksjon

<pSeks av de sju som ble pågrepet i den store politiaksjonen på Østlandet onsdag kveld, er varetektsfengslet i fire uker.</p

For den siste av de sju var ikke kjennelsen klar ennå fredag kveld.

Kripos gikk onsdag kveld til væpnet aksjon på Jeløya i Moss, der tre menn fra Balkan ble pågrepet. De tre er mistenkt for å ha lagt planer om grovt ran. I en aksjon i Drammen og Lier ble fire menn, også de fra Balkan, pågrepet, og betydelige mengder tyvegods beslaglagt.

Unndratt offentlighet

– Min klient nekter straffskyld, sier advokat Ola Lunde til NTB. Lunde forsvarer en 34-åring fra Serbia som i Oslo tingrett ble varetektsfengslet i fire uker. Kjennelsen er unndratt offentlighet, og fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. Lunde ønsker ikke å gi noen ytterligere kommentar i saken.

Advokat John Chr. Elden, som forsvarer den andre mannen som ble varetektsfengslet i fire uker i Oslo tingrett fredag, sier at hans klient har nektet for å ha forsøkt å rane et hus på Jeløya.

– Det er vanskelig å se at det objektivt kan foreligge et ransforsøk her når politiet pågrep klienten min på en parkeringsplass. Dersom politiets teori om ransforsøk har noe for seg, er det imidlertid et svært godt argument for å stanse publiseringen av skattelister. De er i seg selv et eldorado for utlendinger som kommer til Norge, sier Elden til NTB.

Ifølge VG mener politiet at de tre som ble pågrepet på Jeløya, tilhører et organisert nettverk av kriminelle som har brukt norske skattelister for å finne mulige ransofre.

Isolasjon

Også i Drammen tingrett gikk fredagens fire fengslingsmøter for lukkede dører, og også her er kjennelsene unndratt offentlighet.

– Alle de fire ble varetektsfengslet i fire uker, to av ukene må de sitte i full isolasjon, sier politiadvokat Monica Hanø i Søndre Buskerud politidistrikt til NTB.

De fire mennene er på henholdsvis 28, 36, 40 og 48 år er alle eksjugoslaver.

– Det omfattende beslaget av tyvegods som settes i sammenheng med de fire, blir nå undersøkt av politiet. Tyvegodset ble funnet i en bil og en tilhenger, og politiet er ganske sikre på at godset var pakket og klargjort for å bli sendt ut av landet, opplyser kommunikasjonsrådgiver Anne Malm Monstad i Søndre Buskerud politidistrikt i en pressemelding.

Det har i denne saken vært et meget tett samarbeid mellom Kripos og prosjektsamarbeidet Grenseløs som består av politidistriktene Asker og Bærum, Vestfold, Telemark og Søndre Buskerud.

Politiet utelukker ikke flere pågripelser.