Ikke Pandemrix til barn, eldre og gravide

Legemiddelmyndighetene i Sveits sier nei til å gi influensamedisinen Pandemrix til gravide, mindreårige og personer over 60 år. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pLegemiddelmyndighetene i Sveits sier nei til å gi influensavaksinen Pandemrix til gravide, mindreårige og personer over 60 år. Dette er vaksinen som norske myndigheter har kjøpt inn.</p

Bakgrunnen for den sveitsiske avgjørelsen, som ble kjent fredag, er at legemiddelmyndigheten Swissmedic sier det ikke er kommet dokumentasjon om vaksinebruk på gravide og svært lite dokumentasjon når det gjelder barn.

Les også: Fem svensker er døde etter vaksinering

En million nordmenn i risikogruppen

– Derfor har Swissmedic ennå ikke godkjent bruk av Pandemrix på gravide, barn under 18 år og voksne over 60 år, opplyser Swissmedic i en kunngjøring.

Godkjent for voksne

Vaksinen blir imidlertid godkjent for bruk på voksne.

Pandemrix produseres av britiske GlaxoSmithKline og er allerede tatt i bruk i Norge.

Én vaksine fra den sveitsiske produsenten Novartis ble godkjent av Swissmedic fredag. Vaksinen Focetria regnes av landets legemiddelmyndigheter som trygg både for voksne og for barn over seks måneder. Når det gjelder gravide, blir sveitsiske leger bedt om å ta avgjørelsen i hvert enkelt tilfelle.

For en annen Novartis-vaksine, Celtura, vil det bli gjort flere undersøkelser før en avgjørelse faller i Sveits.

Helsemyndighetene i Norge er overrasket

Helsemyndighetene i Norge er overrasket over meldingen om at legemiddelmyndighetene i Sveits sier nei til å gi influensamedisinen Pandemrix til gravide, mindreårige og personer over 60 år.

Pandemrix er den vaksinen som tilbys mot svineinfluensa i Norge. Overlege Bjørn Iversen ved Folkehelseinstituttet sier at de vil undersøke nærmere hva de sveitsiske restriksjonene bygger på.

– Vi holder oss til anbefalingen fra det europeiske legemiddelverket. Jeg blir mer og mer sikker på at vi har valgt riktig vaksine, sier Iversen til NTB.

Han er overrasket over at legemiddelmyndigheten i Sveits setter restriksjoner på britiskproduserte Pandemrix og ikke på det sveitsiskproduserte Focetria.

– Focetria inneholder omtrent de samme stoffene som Pandemrix, og ingen av dem er prøvd ut bedre enn den andre på gravide, sier Iversen.