Kongo: Ankesaken kan bli utsatt en måned

Militærdomstolen i Kisangani vil la spesialister fra hovedstaden Kinshasa undersøke Tjostolv Moland (til venstre). Det kan utsette ankesaken en måned. Foto: Tore Meek / Scanpix. Les mer Lukk

<pSpesialister skal undersøke Tjostolv Moland. Advokat Morten Furuholmen tror saken kan bli utsatt en måned.</p

Kisangani/Oslo (NTB-Alexander Vestrum og Ole-Tommy Pedersen): Rettssaken mot de to nordmennene i Kongo er utsatt inntil spesialister som skal undersøke Tjostolv Moland, er på plass.

Morten Furuholmen mener det kan ta opptil en måned før saken kommer i gang igjen.

Militærdomstolen i Kisangani vil la spesialister fra hovedstaden Kinshasa undersøke Tjostolv Moland.

De tre legene som har undersøkt Moland den siste uka, konkluderte med at han er for syk til å møte i retten og må få psykiatrisk hjelp. Moland var ikke til stede i rettslokalet torsdag.

Retten forfattet torsdag en anmodning til et mentalsykehus i Kinshasa, der det bes om at sykehuset sender tre spesialister til Kisangani.

Ifølge retten er det uaktuelt å sende Moland til hovedstaden. Både Moland og French får nå innskjerpet sine besøkstider og får blant annet ikke motta besøk fra journalister, skriver Dagbladet.no.

Opptil en måned

Advokat Morten Furuholmen mener det kan ta opptil en måned før saken blir gjenopptatt.

- Jeg er fornøyd med utfallet i dag hvis alternativet var å fortsette rettssaken med en psykisk syk Moland. Jeg har snakket med min kollega i Kongo (Guiallaume Likwala, red.anm.), og han anslår at det kan ta mellom en og fire uker før saken kommer i gang igjen, sier Furuholmen til NTB.

Han regner med at ekspertene fra Kinshasa vil være på plass relativt raskt, kongolesisk tidsperspektiv tatt i betraktning. Når ankesaken kommer i gang igjen avhenger av hvilken diagnose som blir stilt på Moland.

- Jeg regner med at Frenchs sak også blir utsatt, men at de tar en ny vurdering hvis det viser seg at Moland trenger langvarig behandling.

- Blant de beste utfallene

UDs representant i Kisangani, Anja Hem, er fornøyd med at det blir tilkalt eksperter for å vurdere Molands psykiske helse, og at han ikke skal fraktes til Kinshasa.

- Dette er et av de mest positive utfallene man kunne vente. Molands fysiske tilstand er veldig mye bedre nå, men legene som uttalte seg i retten i dag, har helt rett i at de ikke har psykologisk kompetanse og at det bør foretas en videre utredning på dette, sier hun til NTB.

Hun opplyser at Moland satt klar til å dra i retten torsdag, men at det trolig var dommeren som avgjorde at han kunne bli på sykehuset.

Kranglet og gråt

Da ankesaken i militærdomstolen i Kisangani startet igjen torsdag, ble French spurt om de angivelige uoverensstemmelsene med Moland.

French understreket at det ikke er noe ondt blod mellom dem. Moland skal blant annet ha trodd han var flere historiske personer.

- Vi var ikke sinte på hverandre. Jeg prøvde å ha en rasjonell diskusjon. Jeg slo hånden i bordplata for å få ham til å våkne. Reaksjonen var overraskende. Han begynte å gråte, og den neste dagen flyttet han ut av cellen. De neste tre dagene truet han meg, sa Joshua French i retten, ifølge VG Nett.

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld.