Kongo: Retten hevet til spesialister kommer

President for militærdomstolen i Kisangani, oberst Pascal Moliba, under rettsforhandlingene i forrige uke. Foto: Tore Meek / Scanpix Les mer Lukk

<pRettssaken mot de to drapsdømte nordmennene i Kongo er utsatt inntil tre spesialister som skal undersøke Tjostolv Moland, er på plass. Når dette skjer, er ikke klart.</p

Militærdomstolen i Kisangani vil la spesialister fra hovedstaden Kinshasa undersøke Tjostolv Moland, som torsdag var for syk til å møte i retten, skriver Dagbladet.no.

De tre legene som har undersøkt Moland den siste uka, konkluderte med at han er for syk til å møte i retten og må få psykiatrisk hjelp.

Ikke noe ondt blod

Da ankesaken i militærdomstolen i Kisangani startet igjen torsdag, ble French spurt om de angivelige uoverensstemmelsene med Moland. French understreket at det ikke er noe ondt blod mellom dem. Moland skal blant annet ha trodd han var flere historiske personer.

– Vi var ikke sinte på hverandre. Jeg prøvde å ha en rasjonell diskusjon. Jeg slo hånden i bordplata for å få ham til å våkne. Reaksjonen var overraskende. Han begynte å gråte, og den neste dagen flyttet han ut av cellen. De neste tre dagene truet han meg, sa Joshua French i retten, ifølge VG Nett.


– Gjorde ham syk

Regjeringsadvokaten framsatte torsdag en påstand om at det er en norsk diplomat, forsvarer Guillaume Likwela og lege Jean Paul Lombale som har gått sammen om å gjøre Moland syk. Dette ble avvist av Likwela.

Tjostolv Moland og Joshua French ble i begynnelsen av mai pågrepet i Kongo og mistenkt for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. Begge har nektet straffskyld.

8. september ble de to funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Begge ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani. (©NTB)

Les også: Retten satt uten Moland