Klart for toppmøte

USAs president har bedt om en møte med statsminister Jens Stoltenberg når Barack Obama kommer til Norge for å motta Nobels fredspris i desember. Foto: Scnapix Les mer Lukk

<pUSAs president Barack Obama har bedt statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sette av tid til et møte på Nobeldagen 10. desember.</p

Møtet vil finne sted etter at Obama har vært i Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris, skriver VG.

Ifølge kilder i regjeringssystemet har Obama selv tatt initiativ til at møtet med Stoltenberg skal bli noe mer enn en kort høflighetsvisitt.

En uke etter prisutdelingen reiser Stoltenberg til klimakonferansen i København, men dit kommer neppe Obama. Ifølge VG skal det være sannsynlig at den amerikanske presidenten vil bruke sin takketale i Oslo rådhus til å angi amerikanske posisjoner i forkant av København-toppmøtet.

Utenriksdepartementet er for lengst i gang med å forberede møtet mellom Stoltenberg og Obama, men amerikanerne har så langt ikke meldt inn noen temaer de er spesielt opptatt av å ta opp. En sentral kilde sier at energi vil være tema fra norsk side. Det vil også være naturlig å ta opp situasjonen i Afghanistan. Kildene utelukker ikke at det vil kan bli jobbet fram et felles politisk utspill fra Stoltenberg og Obama.

Møtested er foreløpig ikke bestemt. Det avhenger av hvor lenge Obama blir i Oslo og sikkerhetssituasjonen på dagen da han skal få fredsprisen. Kongen har allerede invitert Obama på overnatting på Slottet, men ifølge Nobelinstituttets leder Geir Lundestad er det fortsatt ikke avklart hvor lenge Obama blir i Oslo. (©NTB)