Scientologikirken dømt i Frankrike

<pScientologikirken i Frankrike er funnet skyldig i bedrageri, men den blir ikke gjort forbudt.</p

Scientologikirken ilegges en bot på 5 millioner kroner for å ha utnyttet medlemmer økonomisk, men blir ikke gjort forbudt i Frankrike, heter det i dommen som ble klar tirsdag.

Flere av kirkens ledere ble av domstolen funnet skyldig i å ha presset medlemmer til å betale store summer til kirken. Lederen Alain Rosenberg fikk en betinget fengselsstraff på to år og en bot på i overkant av 250.000 kroner.

Forsvarer Patrick Maisonneuve sier han vil anke og at verken kirken eller lederne har tjent økonomisk på gruppens praksis.

Scientologene mener søksmålet er en trussel mot religionsfriheten, mens påtalemyndigheten ønsket at kirken skulle oppløses.

Saken mot scientologikirken ble innledet etter klager fra to kvinner. En av dem hevdet hun ble manipulert til å gi scientologene i underkant av 170.000 kroner for dyre produkter, inkludert et såkalt elektrometer, som skal måle mental energi.

Scientologikirken ble etablert i USA i 1954 av science fiction-forfatteren L. Ron Hubbard. Den har ifølge egne tall rundt 10 millioner medlemmer på verdensbasis, inkludert kjendiser som Tom Cruise og John Travolta.

Scientologikirken er anerkjent som religion i USA, men den mangler denne statusen i Frankrike, der den skal ha rundt 45.000 medlemmer. Franske myndigheter anser kirken som en sekt. (©NTB)