- Israel struper vanntilførsel til palestinere

En palestinsk gutt drikker fra en offentlig fontene i Khan Younis på den sørlige Gazastripen. I en fersk rapport hevder Amnesty at Israel bruker fire ganger så mye vann som palestinerne. Foto: REUTERS / Ibrahim Abu Mustafa / SCANPIX. Les mer Lukk

<pIsrael hindrer tilførselen av vann til palestinerne på Vestbredden og i Gaza. Palestinske sivile har bare tilgang til en firedel av vannet israelerne har, ifølge en ny rapport.</p

Amnesty International står bak rapporten, som ble offentliggjort tirsdag.

– Alle mennesker trenger og har rett til vann. Men mange palestinere får ikke engang nok vann til å greie seg gjennom hverdagen, og det de får, er ofte av svært dårlig kvalitet, sier menneskerettsorganisasjonens talskvinne Donatella Rovera.

Israel står selv overfor det som kan være den verste vannmangelen i landets historie. Mye av vannforsyningen til Vestbredden kommer fra en kilde som ligger under grensen mellom det palestinske området og Israel, men vannet fra kilden utvinnes av israelerne.

Ødelagt drikkevann

Israel selger noe vann til palestinerne, i henhold til en ordning som inngikk i Prinsipperklæringen om fred i Midtøsten fra 1993, også kjent som Oslo-avtalen. Ordningen står fortsatt ved lag, men vannmengdene som den fastsetter, er ikke justert i takt med befolkningsøkningen i de palestinske områdene.

Gazastripens eneste ferskvannsressurs er en kilde ved kysten mot Middelhavet. Men denne er ifølge Amnesty både overutnyttet langt på vei ødelagt som følge av tilsig av saltvann og urenset kloakk.

Israel opprettholder fortsatt sin blokade av Gazastripen, der islamistbevegelsen Hamas grep makten i 2007. Israelske vannmyndigheter kaller Amnestys rapport «partisk og ukorrekt, for å si det mildt».

Løsning langt unna

Israelerne hevder at de overholder sine forpliktelser i henhold til Osloavtalen. De anklager samtidig palestinerne for ikke å oppfylle kravene om gjenvinning og effektiv fordeling av vann, slik de har lovet å gjøre.

Noen løsning på problemet er neppe nært forestående, fordi det ikke er sannsynlig at Israel og palestinerne vil møtes til nye forhandlinger med det første, sier palestinernes sjefforhandler Saeb Erakat. Israelske talsmenn tror heller ikke på snarlige nye møter.

Jordanske opposisjonspartier og fagorganisasjoner krever nå at landet sier opp fredsavtalen med Israel, som ble inngått for 15 år siden. Årsaken er blant annet israelernes behandling av palestinerne. (©NTB)