Niårig jente død av svineinfluensa

En ni år gammel jente døde som følge av svineinfluensa.(Foto: Berit Roald / SCANPIX) Les mer Lukk

<pEn niåring fra Oslo som nylig døde, var smittet av svineinfluensa.</p

Dødsfall knyttet til H1N1-viruset  
Akershus: Tre kvinner.
Oslo: En kvinne og en niårig jente.
Vest-Agder: En toårig gutt.
Hordaland: En mann.
Oppland: En mann.
Telemark: En mann.
Vestfold: En tenåring.
I tillegg har en dansk mann som oppholdt seg i Norge mistet livet.
(Kilde: www.pandemi.no)
(©NTB)

Jenta tilhørte en av risikogruppene, opplyser Folkehelsa.

Dødsfallet er det ellevte i Norge som kan knyttes til den nye influensaen. Niåringen hadde en sykdom som gjorde henne spesielt utsatt.

LES OGSÅ: Minnet niåring mandag

Folkehelseinstituttet antar at over 100.000 nordmenn har eller har hatt sykdommen til nå. Først og fremst i Sør-Norge er det en økning i antall positive prøver, noe som kan tyde på en ny bølge.

– Hvor rask økningen blir og om dette er begynnelsen på hovedbølgen, kan vi ikke si sikkert ennå, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Anbefaler alle å vaksinere seg

Fredag gikk helsemyndighetene ut og anbefalte alle nordmenn om å vaksinere seg mot svineinfluensaen.

Til nå er det rapportert om godt over 2.000 tilfeller av svineinfluensa i Norge.

GlaxoSmithKline jobber på spreng med å levere de norske svineinfluensavaksinene. Men først oppunder jul vil første dose være levert til alle som ønsker vaksinen.

– Vi øker kapasiteten så mye vi kan. Vi har tatt i bruk flere fabrikker og inngått avtale med andre firmaer om å fylle vaksinen i hetteglass, sa administrerende direktør Åge Nærdal i GlaxoSmithKline til NTB fredag.

Vaksinen på vei til risikogrupper

Biler fullastet med influensavaksiner var på vei ut til kommuner på Østlandet mandag. I løpet av tirsdag skal vaksine til risikogrupper over hele landet være kjørt ut.

– Faktisk ligger vi langt foran skjemaet, sier informasjonssjef Øystein Bie Pettersen i legemiddelgrossisten Europharma Nordic. Firmaet har ansvaret for all utkjøring av vaksiner, mens det er Folkehelseinstituttet som bestemmer hvor og når vaksinen skal ut.

– Egentlig hadde vi frist til å kjøre ut alt i løpet av uka, men vi har lagt oss i selen og greier det i løpet av tirsdagen, sier Bie Pettersen til NTB.

Hele landet dekket

Mandag kjøres det ut vaksiner til de mest risikoutsatte pasientene i alle bydelene i Oslo, Asker og Bærum, Buskerud og Østfold.

– Tirsdag kommer det vaksiner til Vestfold og noen flere Akershus-kommuner. Dermed skal hele landet være dekket når det gjelder vaksiner til risikoutsatte grupper, sier Bie Pettersen.

Han påpeker at det har vært et intenst oppdrag, med så mye medisin som skal kjøres ut på kort tid til over 600 leveringspunkter over hele landet.