De skal avsløre Irans hemmeligheter

LETING: En gruppe FN-inspektører landet søndag i Iran, hvor de senere samme dag besøkte det nylig avslørte iranske kjernefysiske anlegget ved byen Qom. Foto: REUTERS / Morteza Nikoubazl / SCANPIX Les mer Lukk

<pInspektører fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) besøkte søndag Irans nye atomanlegg utenfor Qom.</p

Fakta om Irans atomprogram  

* Iran anriker uran som brukes til å produsere kjernekraft. Dette er kontroversielt fordi høyanriket uran kan brukes i produksjon av atomvåpen.

* Iran avviser at landet har et atomvåpenprogram og påpeker at alle land tilsluttet FNs ikkespredningsavtale for atomvåpen (NPT) har rett å utvikle kjernekraft for sivil bruk.

* FNs sikkerhetsråd krever at Iran innstiller all anriking mens det foregår samtaler om landets atomprogram. Dette nekter Iran å gjøre.

* Sikkerhetsrådet har innført sanksjoner mot Iran. FNs medlemmer får ikke hjelpe Iran med utstyr eller teknologi som kan brukes til anrikning av uran, bygging av tungtvannsreaktorer eller utvikling av raketter som kan frakte atomvåpen.

* Kjente anlegg knyttet til Irans atomprogram er: en atomreaktor i Bushehr, et anlegg for produksjon av kjernefysisk brensel i Isfahan, et anlegg for anriking av uran i Natanz og en tungtvannsfabrikk i Arak.

* I tillegg ble det i september kjent at et anlegg for anriking av uran er under oppføring. Det antas å ligge i et fjell nordøst for byen Qom. Anlegget skal etter planen stå ferdig om 18 måneder.

De fire inspektørene kom fram til Teheran søndag morgen, og IAEA kunne bekrefte at de besøkte anlegget senere samme dag. Anlegget ligger inne i et fjell i nærheten av den hellige byen Qom.

Det iranske nyhetsbyrået Mehr meldte at inspektørene skulle tilbake til anlegget senere for å foreta nye inspeksjoner.

Ifølge IAEA vil inspektørene sjekke at de opplysningene Iran har gitt om anlegget, er riktige.

Det er første gangen det uferdige anlegget for anriking av uran blir inspisert. Oppføringen har foregått i det skjulte, men vestlig etterretning har vært på sporet, og i september gikk Iran til slutt ut for å informere IAEA.

Inspeksjonen denne helgen er ett av de tillitsbyggende tiltakene Iran gikk med på under forhandlinger i Genève den 1. oktober.

IAEA har kritisert Iran for å ikke informere om anlegget før ett år etter byggestart, men Iran hevder landet har holdt seg til de fristene det har forpliktet seg til å følge.

Det nye anlegget har styrket mistanken hos vestlige stormakter om at Iran har planer om å utvikle atomvåpen.

Selv hevder styresmaktene i Iran at atomprogrammet kun har fredelig kraftproduksjon som formål. (©NTB)