Nye sammenstøt på Tempelhøyden

Flere branner startet i og rundt Tempelhøyden i Jerusalem søndag, etter at palestinske ungdommer kastet hjemmelagde bensinbomber på bakken under sammenstøt med israelsk politi. Foto: REUTERS / Ronen Zvulun / SCANPIX Les mer Lukk

<pIsraelsk politi skjøt sjokkgranater mot palestinske ungdommer som kastet stein mot politiet på moskéområdet på Tempelhøyden i Jerusalem.</p

Politiet tok seg inn på området søndag morgen etter å ha observert via overvåkingskameraer et hundretall unge palestinere forberedte seg på opptøyer, skriver avisa Jerusalem Post.

Blant annet hadde de tatt fram tønner med olje som skulle helles ut på bakken, ifølge avisen. Minst 12 personer er pågrepet, ifølge politiet. Etter en times tid roet gemyttene seg inne på moskéområdet, mens urolighetene flyttet seg til gatene rundt.

– Farlige konsekvenser

Det har vært uroligheter på og omkring Tempelhøyden, eller al-Haram al-Sharif som muslimene kaller det, mange ganger den siste tiden.

Enkelte religiøse ledere blant både palestinere og israelere har oppfordret sine tilhengere til å oppsøke Tempelhøyden, som igjen har ført til sammenstøt.

Den palestinske selvstyremyndigheten advarer mot «farlige konsekvenser» av volden rundt Tempelhøyden, og krever at Israel må stanse alle «provoserende handlinger».

– Jerusalem er en grense som ikke får overskrides, sier Nabil Abu Rudeina, en av rådgiverne til palestinernes president Mahmoud Abbas.

– Politiet ansvarlig

Kamal Khatib, talsmann for den israelsk-arabiske organisasjonen Islamsk bevegelse mener politiet er ansvarlig for urolighetene.

– Politiet unnskylder alltid sine handlinger med å si at motparten kastet stein. Det er åpenbart at de bare vil rettferdiggjøre sine forbrytelser, sier han.

Tempelhøyden ligger i gamlebyen i Jerusalem, og ble annektert av Israel i 1967. Det var også her at den andre palestinske intifadaen brøt ut høsten 2000, kort etter at Israels daværende opposisjonsleder Ariel Sharon oppsøkte området.

Tempelhøyden er jødedommens helligste sted, og muslimenes tredje helligste sted etter Mekka og Median i Saudi-Arabia. (©NTB)