Høyreekstrem suksess i England

FORNØYD: Lederen av det britiske nasjonalistpartiet NIck Griffin. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNesten en firedel av voksne briter kan vurdere å stemme på høyreekstremisten Nick Griffin, viser en meningsmåling.</p

Fakta om Det britiske nasjonalistpartiet (BNP)  

* British National Party (BNP), grunnlagt i 1982, er et klart høyreradikalt parti med rasistiske synspunkter.

* BNP ønsker å få slutt på innvandring, sende innvandrere hjem og trekke Storbritannia ut av EU.

* Har i sine medlemsvedtekter at kun hvite briter kan bli medlemmer. En britisk domstol har erklært at disse vedtektene er lovstridige.

* Leder: Nick Griffin (siden 1999).

* Har ingen representanter i Parlamentet, men er representert på lokalplan.

* Fikk 6 prosents oppslutning under EU-parlamentsvalget sommeren 2009, og Nick Griffin og partifellen Andrew Bron har dermed plass i EU-parlamentet.

* Medlemstallet er ukjent, men partiet antas å ha mellom 11.000 og 14.000 medlemmer. (©NTB)

Målingen ble gjort etter at han fikk delta i en TV-debatt på BBC.

Ifølge målingen til Daily Telegraph kan 22 prosent vurdere å stemme på Griffins parti BNP. 4 prosent sier de er sikre, 3 prosent sier de sannsynligvis vil vurdere det, og ytterligere 15 prosent er mulige BNP-velgere.

Over halvparten av dem som ble spurt, sier de er enige med BNP eller mener at BNP er inne på noe når partiet ønsker «å arbeide for interessene til det innfødte hvite britiske folk, som én regjering etter den andre har gjort for lite for å beskytte».

Det inkluderer 43 prosent som sier de ikke har noen sympati for selve partiet, enda de er enig i noen av synspunktene.

12 prosent av de spurte sier de er helt enige med BNP, mens 38 prosent er helt uenige i partiets politikk.

Rasende minister

Invitasjonen til Griffin ble møtt av heftige protester fra dem som mente det var galt å gi en ekstremist som ham, som vil stanse all innvandring og som har benektet holocaust, en plattform på TV.

Griffin gjorde det imidlertid åpenbart så dårlig at kritikken stilnet. Flere sa derfor at det viste at det var riktig å slippe ham til fordi folk ville bli skremt av å høre synspunktene hans.

Men mange vanlige briter ser det åpenbart ikke slik, skal man dømme etter meningsmålingen.

– BBC har gitt Griffin århundrets gave på et sølvfat, og nå ser vi konsekvensene. Jeg er rasende, sa statsråden Peter Hain, som er en veteran fra kampen mot apartheid og kjempet innbitt mot at BBC skulle slippe ham til.

Åtte millioner briter så programmet «Question Time» – tre ganger mer enn normalt. Etter showet sa BNP på sin nettside at 9.000 mennesker hadde henvendt seg til dem for å bli medlemmer eller komme på e-post-lista.

Ikke i Parlamentet

Griffin er tidligere dømt for rasistiske uttalelser og har offentlig benektet holocaust, men partiet har i det siste forsøkt å framstå som mer moderat.

I juni ble han sammen med et annet medlem av BNP valgt inn i EU-parlamentet. Partiet fikk 900.000 stemmer, en andel på 6 prosent, ved valget.

Nasjonalistpartiet har lokale representanter enkelte steder, men har aldri greid å bli valgt inn i Parlamentet. Ved neste valg stiller det opp flere hundre kandidater.

Partiet har særlig vunnet fram i sentrale byområder der fattige og arbeidsløse briter som rammes av den økonomiske krisen, mener utlendingene tar jobbene deres.

BNP går blant annet inn for å stanse innvandringen og starte frivillig hjemsendelse av utlendinger, og det begrenser medlemskap til «hvite briter». (©NTB)