Jan Guillou jobbet for KGB

Den svenske journalisten og forfatteren Jan Guillo. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pJournalisten og forfatteren Jan Guillou innrømmer at han utførte oppdrag for den sovjetiske sikkerhetstjenesten KGB for 40 år siden, skriver svensk avis.</p

Jan Guillou  
* Journalist og forfatter, født i 1944.
* Ble landskjent i Sverige i 1973 da han avslørte den hemmelige svenske etterretningsorganisasjonen Informationsbyrån (IB) sammen med kollegaen Peter Bratt. Begge ble dømt til fengsel for spionasje etter avsløringen.
* Guillou har siden da fortsatt med gravende journalistikk. I 1984 ble han tildelt den svenske journalistprisen etter en artikkelserie som førte til at en fengselsdømt mann fikk dommen omgjort og ble frikjent.
* I tillegg til å være journalist, er Guillou også en av Sveriges bestselgende forfattere. Blant hans mest kjente romaner er serien om agenten Carl Hamilton og bøkene om korsfareren Arn Magnusson. Flere av disse bøkene er blitt filmatisert. (Kilde: TT) (©NTB)

Avisa Expressen har lest tidligere hemmeligstemplede dokumenter hos det svenske sikkerhetspolitiet Säpo. Dokumentene omhandler blant annet KGB-offiseren Jevgenij Ivanovitsj Gergel, som opererte i Stockholm på slutten av 1960-tallet.

I papirene er det også vitnemål fra en av Guillous journalistkolleger som varslet om Guillous kontakt med Gergel.

Guillou bekrefter overfor Expressen at han møtte Gergel under en mottakelse på Sovjets ambassade i Stockholm i 1967, og at han senere utførte oppdrag for KGB mot betaling.

– Jeg skrev en slags politisk artikkel om sosialdemokratenes forhold til Vietnam, sier han til avisen.

Forfatteren hevder at hensikten med kontakten var å avsløre hvordan KGB jobbet i Sverige.

– Bare pratet

Guillou skal ha hatt kontakt med KGB fram til 1972.

– Jeg ble overtatt av en annen, yngre russer. Vi gjorde aldri noe annet enn å prate politikk. Jeg kan ikke huske at denne russeren ba om slike tjenester som Gergel ba om, sier han.

«En slik tjeneste» var ifølge Säpo-dokumentene å forsøke å stjele en intern telefonkatalog fra den amerikanske ambassaden i Stockholm.

Ingen tiltale

Guillou sier selv at hans kontakter med den sovjetiske sikkerhetstjenesten ikke førte til noen journalistiske avsløringer, og benekter at han har spionert til fordel for Sovjetunionen.

– Det ble bare en rekke ikke-saker, og det er ikke forbudt å møte utenlandske sikkerhetstjenester, sier han.

Säpos etterforskning av Guillous KGB-kontakter førte aldri til noen tiltale, slår Expressen fast. (©NTB)