Biodieselfabrikk permitterer ansatte

<pNorges eneste biodieselfabrikk ble åpnet av Erik Solheim (SV) i juni. Fire måneder senere må fabrikken permittere sine ansatte. </p

Uniol AS er Norges eneste produsent av biodiesel og har sin virksomhet i Fredrikstad. Totalt er det investert 350 millioner kroner i fabrikken, som kan produsere 100.000 tonn biodiesel per år. Men etter noen få måneders drift, så ledelsen i selskapet seg fredag nødt til å sende ut permitteringsvarsel til sine 20 ansatte.

– Permitteringsvarslene kommer på bakgrunn av forslaget om å avgiftsbelegge biodiesel. Avgiften vil redusere produktets attraktivitet på drivstoffmarkedet betydelig, sier administrerende direktør Tore Eilertsen.

Kapitalflukt

I påvente av endelig utforming av det fremtidige avgiftsregimet for biodiesel her i landet, har eierne stoppet en planlagt kapitaltilførsel. Dette gjør at bedriften nå forbereder seg på redusert produksjon i tiden som kommer.

– Forslaget fra regjeringen om nye avgifter har gjort at fremtiden til bedriften er ansett som usikker. Og dermed får vi ikke kapitaltilførselen som skulle ha kommet allerede neste uke, sier Eilertsen til NTB.

Han håper imidlertid at politikerne vil ombestemme seg og revurdere forslaget. Samtidig understreker han at mye av skaden allerede er gjort da det er skapt tvil om rammebetingelsene i næringen.

– Politikerne viser at de er villig til å endre rammebetingelsene over natten. Og det er noe investorer hater, sier han.

– Miljøfiendtlig

Han får støtte av daglig leder Einar Håndlykken i Zero Norge. I likhet med Eilertsen er han forundret over at politikerne ikke skjønner hvor viktig det er med forutsigbarhet for investorer som ønsker å investere i miljøteknologi.

– Dette er jo veldig trist, og føyer seg inn i rekken av klimateknologibedrifter som gir opp i Norge. Det er jo ikke lenge siden elbilprodusenten Think flyttet produksjonen ut av landet, sier han.

Han mener regjeringen bør revurdere forslagene til nye avgifter, men er usikker på om det er nok. Han er redd signalene som regjeringen sender bidrar til full «investeringstørke».

– Det holder ikke bare trekke tilbake denne avgiften i siste liten. Regjeringen må komme Miljø-Norge i møte og vise at den ønsker denne typen bedrifter her i landet, sier han til NTB.