Sivile ofres i jakten på Taliban

BARN: Stadig flere sivile blir drept i kampene mellom Taliban og pakistanske soldater. Her er flyktninger fra Sør-Waziristan ankommet Dera Ismail Khan. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pRøde Kors’ hjelpearbeidere slipper ikke inn i kampområdene i Sør-Waziristan. </p

Tallet på drepte i den pakistanske hærens offensiv mot Taliban har nå passert 160.

Det er umulig for hjelpearbeidere å slippe inn i flere av områdene der de hardeste kampene pågår nord i Pakistan, forteller lederen for Røde Kors’ Sør-Asia-operasjoner, Jacques de Maio.

De Maio sier at beretninger fra folk som har flyktet fra området, kan tyde på kampene stadig oftere går ut over sivilbefolkningen.

– Vi ser nå en bratt økning i antallet sivile ofre. Hjelpen må komme fram til dem som trenger den, men da må adgangen til områdene bedres, påpeker de Maio.

Røde Kors opplyser at det er vanskelig å vite «hva som egentlig foregår» både i Sør-Waziristan og North West Frontier-provinsen, men at det er grunn til å frykte det verste.

– Ubekreftede rapporter nevner at 50.000 er drevet på flukt bare i løpet av de siste dagene. Vi er bekymret for at dette tallet, gitt krigens dynamikk, fort kan øke til 150.000, sier de Maio.

En uke med kamper

Over 120.000 mennesker er fordrevet fra områdene, 32.000 av dem siden 13. oktober, ifølge FN.

Samtidig gikk hærens offensiv inn i sin sjuende dag. Tallet på drepte har steget til over 160, ifølge det pakistanske militæret.

142 av de drepte skal være opprørere, mens resten er soldater. Hvor mange sivile som har mistet livet, har det foreløpig ikke kommet tall på. Heller ikke tapstallene for de stridende er mulig å få bekreftet av uavhengige kilder fordi området der kampene pågår, er avstengt.

Får støtte fra luften

De mest intense kampene skal pågå ved Sararogha og Jandola, byer der Taliban står sterkt. I kampene rundt Kotkai, hjembyen til Taliban-lederen Hakimullah Mehsud, får hæren støtte av krigsfly og kamphelikoptre.

Den pakistanske hæren sier at den nå er i ferd med å beleire Kotkai etter voldsomme kamper de siste dagene.

Om lag 30.000 pakistanske soldater deltar i kampene mot den pakistanske grenen av islamistbevegelsen Taliban, som trolig har en styrke på mellom 10.000 og 12.000 mann. (©NTB)