– Går galt hvis ikke innsatsen endres

FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide. Foto: Scanpix   Les mer Lukk

<pHvis ikke det internasjonale samfunnet snur om på sin innsats i Afghanistan, er den dømt til å mislykkes, fastslår FNs spesialutsending Kai Eide.</p

Nordmannen deltok fredag på NATOs forsvarsministermøte i Bratislava og kom med en sterk oppfordring til landene om å gjøre om på innsatsen.

– Hvis vi fortsetter på samme måte, både militært, økonomisk og i forholdet til den afghanske regjeringen, så kan ikke dette prosjektet lykkes, sier Eide.

Han understreker at det ikke er opp til ham å bestemme hvor mange soldater NATO skal sende til Afghanistan, men er helt klar på at det trengs flere.

– Det er jeg ikke i tvil om, sier Eide.

Må endre holdning

Samtidig trengs det en holdningsendring overfor både den afghanske befolkningen og styresmaktene i landet.

– De må forstå den lokale situasjonen bedre. Det vil føre til både færre sivile tap og mindre irritasjon i befolkningen, fastslår han.

Han ber også det internasjonale samfunnet legge større vekt på den politiske prosessen i landet og vri innsatsen mer over på trening av den afghanske hæren, slik også NATOs øverstkommanderende, general Stanley McChrystal, foreslår.

Fortsetter under bildet

NATOs forsvarsministre og øvrige delegater under åpningsseansen på NATOs forsvarsministermøte i Bratislava i Slovakia. Foto: REUTERS/SCANPIX

– Skal man kunne trekke styrkene ut, må vi bygge de afghanske styrkene langt bedre, sier Eide til NTB.

De fleste NATO-landene venter nå på utfallet av den andre omgangen av det afghanske presidentvalget, som skal finne sted 7. november. Først når en ny regjering er på plass, vil det komme eventuelle nye løfter om å øke innsatsen i landet.

Blir ikke perfekt

Eide har vært i hardt vær de siste ukene på grunn av strid om hvordan det omfattende valgfusket til fordel for sittende president Hamid Karzai i den første omgangen skulle håndteres. FNs mann i Kabul har stått hardt på at de afghanske FN-støttede organene selv måtte få bestemme veien videre, uten for sterk innblanding fra utlandet.

– Jeg har fått rett når det gjelder evnen vi har til å avsløre fusk, sier Eide, som sier han hele tiden har hatt fått støtte fra aktørene i Afghanistan.

– At det var turbulens en periode er riktig, men jeg håper vi nå er over det. Jeg har ikke opplevd at noen regjering som har vært involvert i arbeidet, har vært uenige i noe av det vi har gjort, sier han.

Eide håper på et mer renhårig valg i november, når folket skal velge mellom Karzai og utfordreren Abdullah Abdullah, men fastslår at det ikke kan bli perfekt.

– Det er et enklere valg med bare to og ikke 41 kandidater. Men det er kort tid og sikkerhetssituasjonen er krevende, sier Eide. (©NTB)