Britisk høyreekstremist glad for BBC-bråk

Antifascister demonstrerer utenfor den britiske rikskringkastingen BBCs studioer i Vest-London, der den høyreradikale politikeren Nick Griffin torsdag var invitert til å delta i debattprogrammet «Question Time» («Spørretimen»). Foto: REUTERS / Kevin Coombs / SCANPIX Les mer Lukk

<pDen omstridte britiske politikeren Nick Griffin spår økt oppslutning om hans høyreradikale parti BNP etter protestene mot at han ble invitert til et populært fjernsynsprogram. Antirasister raser mot invitasjonen.</p

Demonstranter trengte torsdag gjennom sperringene rundt den britiske rikskringkastingen BBCs hovedkvarter i Vest-London for å protestere mot Griffins deltakelse i programmet ”Question Time« (»Spørretimen”). Programmet skulle sendes sent samme kveld.

– Hvis vi skjærer gjennom høflighetsfrasene om talefrihet, ser vi at BBCs beslutning vil gå ut over muslimske, svarte og asiatiske samfunnsgrupper. Det burde være god nok grunn til å nekte BNP å slippe til, sa parlamentarikeren Andy Slaughter fra regjeringspartiet Labour.

«Revejakt»

Nick Griffin sammenlignet selv sin forestående fjernsynsopptreden med en gammeldags revejakt – med ham selv i rollen som reven. Likevel mente han at deltakelsen i «Question Time» kunne bli et politisk gjennombrudd for BNP, skrev London-avisen The Independent.

– Våre motstandere på ytre venstre fløy har varslet beleiring av fjernsynsstudioet. Det er fordi de vet bare så altfor godt at dette kan bli begivenheten som gir partiet vårt en plass i politikkens førstedivisjon, skrev Griffin i et åpent brev til BNPs tilhengere.

Storbritannias statsminister Gordon Brown har ikke villet blande seg inn i striden om Nick Griffins deltakelse i «Question Time». Brown mener dette er et spørsmål BBC som politisk uavhengig institusjon må løse selv.

Klassisk

Debatten om BBCs invitasjon til Griffin har utviklet seg til en ny utgave av den klassiske diskusjonen om et demokratis forhold til personer med ytterliggående standpunkter: Bør de ties i hjel eller få snakke fritt slik at folk selv kan gjøre seg opp en mening?

Noen mener det siste er det riktige fordi folk som Griffin og partier som BNP ellers kan vinne gehør for påstander om at de blir undertrykt. Andre sier at det offentlige rom bør spares for det de mener er rasistiske og fascistiske ytringer.

«Question Time», som først gikk på lufta i 1979, er et svært populært program som tas opp på ulike steder omkring i Storbritannia hver uke. Her kan publikum stille spørsmål til et panel av politikere og andre offentlig kjente personer.

Justisminister Jack Straw var innbudt til å sitte i panelet sammen med Nick Griffin torsdag. De andre medlemmene var den konservative politikeren Baronesse Warsi, liberaldemokraten Chris Huhne og den svarte forfatteren og kulturdebattanten Bonnie Greer. (©NTB)