Rettssaken utsettes i sju dager

Tjostolv Moland ble torsdag brakt til sentralsykehuset i Kisangani. Foto: Tore Meek / Scanpix Les mer Lukk

<pAnkesaken i Kisangani er utsatt i sju dager for at Tjostolv Moland skal få legebehandling.</p

Tjostolv Moland  

* Født 28. februar 1981 i Vegårshei

* Militær bakgrunn fra Garden, befalsskole og fenriks grad. Var i 2007 ansatt i Telemark Bataljon.

* Pågrepet i Kongo 11. mai, for drapet på sjåføren sin, Abedi Kasongo. French ble pågrepet to dager tidligere.

* 8. september ble de to dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo. Dommen slo fast at Moland var lederen og at det var han som skjøt Kasongo.

* Dommen er anket. Ankesaken startet 13. oktober

Utsettelsen ble klar etter at dommerne i militærdomstolen hadde fått høre forklaringen fra de tre legene som torsdag undersøkte Moland på sentralsykehuset i Kisangani.

Moland har enten hjernemalaria eller lider av emosjonell psykose, er legenes hypoteser.

I tillegg til legene skal en psykiater følge opp Moland, sa rettens president, oberst Pascal Moliba.

Var aggressiv

Moland oppførte seg aggressivt overfor medtiltalte Joshua French, og vakter måtte skille de to i retten torsdag. Moland prøvde også å forlate rettssalen flere ganger.

Moland så medtatt ut og hadde sår i pannen da han ble eskortert ut fengselet av væpnede vakter på formiddagen.

– Alle som var i rommet med Moland på sykehuset, må være sikre på at han er alvorlig psykisk syk, sier advokat Morten Furuholmen til NTB. Han bistår tiltalte Joshua French og Tjostolv Moland.

Blitt verre

Legene slår fast at Molands tilstand er blitt verre etter at han og French ble dømt til døden i første rettsrunde 8. september. Ankesaken startet i militærdomstolen i Kisangani 13. oktober.

Moland var tydelig ustabil da han møtte i retten i Kisangani onsdag.

På grunn av nordmannens psykiske tilstand bestemte retten å utsette forhandlingene i en uke. Retten samles igjen torsdag 29. oktober. Ifølge aktor vil da rettssaken fortsette med eller uten Moland til stede i rettslokalet. (©NTB)


Fakta om ankesaken i Kongo

* Tjostolv Moland og Joshua French ble 8. september i år dømt til døden av militærdomstolen i Kisangani i Kongo, etter å ha blitt funnet skyldig i drap, drapsforsøk, spionasje, væpnet ran og forsøk på å danne et kriminelt forbund. De nekter straffskyld og anket dommen.

* Ankesaken startet i samme domstol 13. oktober.

* Guillaume Likwela er nordmennenes forsvarer, mens advokat Morten Furuholmen er i Kongo for å bistå de to.

* Andre rettsmøte 15. oktober ble hevet etter under en time, etter først å ha blitt fem timer forsinket på grunn av uvær.

* Aktoratet krevde at Norge må stille med en offisiell representant i rettssaken siden de anklagede er tiltalt for spionasje til fordel for Norge.

* Norske myndigheter avviser dette, siden en stat ifølge folkeretten ikke kan ikke innstevne en annen stat for en nasjonal domstol.

* Moland skal ha utviklet en depresjon i fengselet og helsetilstanden skaper usikkerhet rundt rettssakens videre gang. (©NTB)