Moland får ikke legehjelp

Tjostolv Moland gråt åpenlyst i retten onsdag da det ble disktuert hvorvidt han var i stand til å delta under rettsaken mot han og Joshua French. I bakgrunnen sitter French og Molands kongolesiske advokat Likwela. Foto: Tore Meek / Scanpix Les mer Lukk

<pDersom noe skulle skje med Tjostolv Moland vil han ikke få legehjelp i fengselet, opplyser advokat Morten Furuholmen.</p

– Kretsfengselet i Kisangani har ingen egen lege. Det betyr at Moland ikke vil få medisinsk behandling dersom han trenger det, sier Furuholmen til NTB.

Moland var tydelig psykisk ustabil da han møtte i retten i Kisangani onsdag. Under rettsmøtet la Molands lege, Jean Paul Lombale, fram en rapport hvor han beskriver Moland som både depressiv og aggressiv. Legen konkluderte med at Moland trenger behandling utenfor fengselet.

Rapporten ble forkastet fordi Lombale ikke har de nødvendige autorisasjonene til å behandle Moland innenfor fengselsmurene.

I stedet ba militærtribunalets president Pascal Moliba om at tre andre leger skal foreta en utredning av Moland før retten møtes igjen torsdag.

Onsdag kveld hadde fremdeles ingen med medisinsk kompetanse besøkt Moland inne på cella, opplyser Furuholmen.

Dermed er det tvilsomt om man vil rekke å foreta de tre vurderingen innen torsdag morgen, noe som kan føre til ytterligere utsettelse av ankesaken mot Moland og Joshua French.

I mellomtiden nektes Moland tilsyn av andre leger enn fengselslegen, en stilling som for tiden ikke er besatt ved kretsfengselet i Kisangani. (©NTB)