Polen godtar nye planer om rakettskjold

Polens statsminister Donald Tusk sa at polakkene er villige til å godta de nye amerikanske planene for et rakettskjold i Mellom-Europa. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pPolen er villig til å være med på USAs nye planer om rakettskjold i Europa. Samtidig forsikrer amerikanerne at de ikke vil inngå avtaler med Russland bak ryggen på mellomeuropeerne.</p

– Polen ser på det nye antirakettprosjektet som svært interessant og viktig. Vi er villige til å delta på et passende nivå, sier statsminister Donald Tusk.

Onsdag drøftet han endringene i prosjektet med USAs visepresident Joe Biden i den polske hovedstaden Warszawa.

Biden understreket at polakkene er blant amerikanernes viktigste allierte. Tusk svarte at som likeverdig partner i et samarbeid med USA er Polen villig til å ta på seg sin del av ansvaret for den felles sikkerheten.

Sentral rolle

Mange polakker betrakter ifølge nyhetsbyrået AP Bidens besøk som et forsøk på å fjerne misforståelser rundt president Barack Obamas håndtering av de omstridte planene om et rakettskjold. Obama har forsikret polakkene og tsjekkerne om at de fortsatt skal spille en sentral rolle i prosjektet.

Den amerikanske presidenten har gått bort fra sin forgjenger George W. Bushs planer om utplassering av avskjæringsraketter i Polen og en radar for styring av disse rakettene i Tsjekkia. Til sammen skulle disse systemene utgjøre et skjold mot angrep fra terrorister eller fra uberegnelige stater som Iran eller Libya.

Det nye prosjektet er spesielt beregnet på å møte trusselen fra iranske kort- og mellomdistanseraketter. Ifølge Obamas regjering har iranerne ennå ikke utviklet brukbare langdistanseraketter som kan true mål i Mellom-Europa.

«Med på laget»

Biden forsikret i et intervju med den polske avisen Rzeczpospolita onsdag at USA ikke vil inngå noen avtaler med Russland bak ryggen på mellomeuropeerne.

– Det vil ikke bli truffet noen avgjørelser som angår dere, uten at dere selv er med på laget, framholdt den amerikanske visepresidenten.

Biden innledet sitt program i Warszawa onsdag med et besøk ved monumentet over jødene som kjempet mot de tyske okkupantene i opprøret i Warszawa-gettoen 1943. Han la ned en krans ved minnesmerket på stedet der de siste kampene sto.

Den amerikanske visepresidenten reiser torsdag videre til Romania og besøker fredag Tsjekkia. Alle de tre landene på Bidens reiserute har hatt gode forbindelser med USA siden kommunismens fall i Øst-Europa for 20 år siden. (©NTB)