Lars von Trier:

- Jeg er forpliktet til å gjøre gale ting

- Jeg er forpliktet til å gjøre gale ting Les mer Lukk

<pFilmregissør Lars von Trier er beæret over å motta Nordisk Råds Filmpris, og sier han har en forpliktelse til å lage de gale filmene som andre ikke tør eller kan lage.</p

Nordisk Råd bestemte onsdag at den 54 år gamle danske regissøren og hans produsent Meta Louise Foldager tildeles årets filmpris på 350.000 danske kroner. Filmen «Antichrist» har vakt oppsikt overalt hvor den er vist, og sjokkerte kritikere har gitt filmen hard medfart på grunn av volden og de direkte grove kjønnslige skildringene.

– Denne filmen er et resultat av at jeg var i en dyp depresjon, og den ble min vei opp av senga, forklarer von Trier etter at prisen var blitt offentlig onsdag ettermiddag.

Er forpliktet

Trier mottok prisen under en liten markering med et knippe pressefolk fra alle de nordiske land i Filmbyen utenfor København. Juryen er overbevist om at det riktig å dele ut den sjette filmprisen fra Nordisk Råd til von Trier. Den periodevis svært depressive regissøren framsto som stolt og glad.

– Jeg har en forpliktelse til å gjøre gale ting fordi jeg har mulighet til å gjøre det. Men jeg skal ikke provosere, bare for å gjøre det, sier von Trier.

Han mener filmpolitikken i de nordiske landene og finansieringsmulighetene den gir, er blant faktorene som gjør at han kan lage de filmene han vil. At filmene skaper debatt er han bare glad for.

– Vill og vakker

– Mange sa «Antichrist» ville bli sensurert i en rekke land, men bare Tyskland, som har noen spesielle regler knyttet til støttesystemet, har gjort det, sier filmregissøren.

Juryen sier i sin begrunnelse at «Antichrist» er en «vill, visuelt vakker og rystende voldsom film om sorg, raseri og skyld. Den er en lidenskapelig beretning om følelsenes og naturens irrasjonelle krefter, som ikke lar seg beherske av verken fornuft eller kognitiv terapi. Filmen bryter ned grensene mellom indre og ytre realiteter og borer seg langt inn i hovedpersonenes dypeste vesen».

Filmen handler om et par som etter å ha mistet sønnen i en ulykke, reiser til hytta for å kurere den kvinnelige hovedpersonens dype sorg. I stedet snus alt på hodet og kulminerer i en nærmest grenseløs ondskap og voldsutgytelse.

«Antichrist» hadde premiere på Cannes-festivalen i år, og Charlotte Gainsbourg ble hedret med prisen for beste kvinnelige skuespiller for sin innsats. Samtidig ble det nesten opprør da filmen først ble vist, og siden under pressekonferansen.

Lekket ut

Nyheten om at von Trier var årets prisvinner lekket ut allerede tirsdag, ett døgn før pristildelingen formelt ble offentliggjort.

– Årsaken til dette var at Danmarks Radios nettredaksjon tok feil av sperrefristen og la ut saken ett døgn for tidlig. Saken ble fjernet etter kort tid, sier Hanne Liseth, presseansvarlig i Norge for Nordisk Råds filmpris, til NTB.

– Lars von Trier er spesiell filmskaper og en spesiell person. For at det skulle være mulig å gjennomføre en prisutdeling fikk han vite om dette en tid i forveien. Danmarks Radio fikk intervjue ham på forhånd, slik at Lars skulle slippe å møte et fulltallig pressekorps på en gang, utdyper Hanne Palmquist i Nordisk Film og TV Fond overfor NTB.