Kleppa og Navarsete bytter plass

BYTTER PLASS: Magnhild Meltveit Kleppa blir ny samferdselsminister, mens Liv Signe Navarsete blir regional- og kommunalminister.(Foto: Berit Roald / SCANPIX) Les mer Lukk

<pKommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa bytter plass med Sp-leder Liv Signe Navarsete og blir samferdselsminister</p

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa skifter plass med Senterpartiets Liv Signe Navarsete, og overtar samferdselsdepartementet, får Aftenposten.no bekreftet.

Liv Signe Navarsete blir dermed ny kommunal- og regionalminister i Jens Stoltenbergs regjering.

Dette er den eneste omrokeringen blant Senterpartiets statsråder.

Navarsete har sittet hele den forrige stortingsperioden som samferdselsminister. Hun er også leder av Senterpartiet, etter at Åslaug Haga trakk seg i fjor.

Magnhild Meltveit Kleppa var parlamentarisk leder for Sp fra 2005 til 2007, og gikk deretter inn i regjeringen som kommunal- og regionalminister.

Veteraner og nye fjes

Regjeringsendringene behandles i statsråd klokka 11. Statsministeren og statsrådene møter på Slottsplassen klokka 11.20, opplyser Statsministerens kontor.

I departementene som skifter statsråd, blir det nøkkeloverrekkelser fra klokka 14.

Tirsdag morgen kunne mediene presentere den nye regjeringskabalen slik den sannsynligvis blir når Jens Stoltenberg trår ut på Slottsplassen med de nye statsrådene.

Mandag ettermiddag ble det kjent at veteranen Sigbjørn Johnsen (Ap) sannsynligvis blir ny finansminister. Grete Faremo (Ap) skal ta over som forsvarsminister. Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo som ny arbeidsminister og Rigmor Aaserud (Ap) fra Gran som ny fornyings- og administrasjonsminister er de to siste navnene som er nevnt.

Jokere til sist

En rekke navn er nevnt i lekkasjer og trukket fram i spekulasjoner rundt regjeringskabalen de siste dagene, men Bjurstrøm og Aaserud er nye i kortstokken.

Bjurstrøm er født i 1960 og er utdannet jurist. Hun jobber som spesialrådgiver i Miljøverndepartementet, der hun har rollen som Norges forhandlingsleder i de internasjonale klimaforhandlingene.

Aaserud (49) er nyvalgt som representant fra Oppland på Stortinget. Hun har vært statssekretær i Helsedepartementet fra 2005 og er tidligere ordfører i Gran kommune.

Comeback

I Stoltenbergs fornyede mannskap er det også plass til to statsråder som gjør comeback:

Fylkesmann Sigbjørn Johnsen (59) blir ny finansminister når Ap overtar dette tunge departementet etter SV, og Grete Faremo (Ap) tar over som forsvarsminister. Dette meldes nå uten forbehold av flere medier.

De andre nykommerne i det rødgrønne mannskapet er ifølge Dagsavisen og Aftenposten i tråd med det som er nevnt av flere andre medier de siste dagene: fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), samordningsminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV).

Begge avisene melder også at Lysbakken i tillegg får ansvar for integrering.

Dessuten meldes det at Tora Aasland (SV) får fortsette som statsråd for forskning og høyere utdanning.

Miljøskifte på gang?

Ifølge Dagsavisen forsøkte Stoltenberg å få Kristin Halvorsen til å fortsette som finansminister, men hun skal ha presset på for å bli kunnskapsminister etter at SV etter valget knallhardt har prioritert å gå for de departementene som de mener profilerer partiet best. Det betyr at partiet nå har statsrådene med ansvar for barn, utdanning, miljø, bistand og likestilling.

Ifølge Dagsavisen er det imidlertid ikke sikkert at Erik Solheim sitter perioden ut med ansvar både for bistand og miljø. SV skal vurdere å hente inn Inga Marte Thorkildsen som miljøvernminister når hun kommer tilbake fra fødselspermisjon, som trolig starter rundt juletider.

Fortsetter

For øvrig er det enighet i mediene om at Jonas Gahr Støre (Ap) fortsetter som utenriksminister, Knut Storberget (Ap) som justisminister og at de fire Sp-statsrådene blir sittende i sine departementer.

Det skal ha vært diskusjon om Liv Signe Navarsete og Magnhild Meltveit Kleppa burde bytte departement, men konklusjonen skal ha blitt at Navarsete fortsetter som samferdselsminister og Kleppa blir sittende som kommunalminister.

Terje Riis-Johansen fortsetter som olje- og energiminister og Lars Peder Brekk som landbruksminister.