NY REGJERING

Nå blir de kolleger

Til nå har Hanne Bjurstrøm forhandlet på vegne av Erik Solheim. Nå blir de regjeringskolleger. Foto: Thomas Vermes Les mer Lukk

<pHanne Bjurstrøm blir dratt ut av klimaforhandlingene og inn i regjeringen i formiddag. Da blir hun kollega med sin overordnede til nå - miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim.</p

Endringene i Stoltenberg-regjeringen vil bli presentert om kort tid. Det er innkalt til et fellesmøte mellom Arbeiderpartiets stortingsgruppe og sentralstyret klokken 10 tirsdag, ifølge TV2.

Tirsdag morgen kunne mediene presentere den nye regjeringskabalen slik den sannsynligvis blir når Jens Stoltenberg trår ut på Slottsplassen med de nye statsrådene. Hanne Bjurstrøm (Ap) fra Oslo som ny arbeidsminister og Rigmor Aasrud (Ap) fra Gran som ny fornyings- og administrasjonsminister er de to siste navnene som er nevnt.

I sitt arbeid som statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet markerte Aasrud seg som ivrig tilhenger av EUs omstridte helsedirektiv, som blant annet LO-kongressen uttalte seg svært kritisk til.

Dropper København

Hanne Bjurstrøm er en av overraskelsene. Hun har framstått som dyktig og respektert forhandlingsleder for Norge i klimaforhandlingene. Like før FNs klimatoppmøte i København i desember, blir hun forfremmet til statsråd.

Når hun har møtt norsk presse, har Bjurstrøm demonstrert det som er et viktig grep for politikere:

God evne til troverdig dobbeltkommunikasjon. På en og samme tid klarer hun å si fra hvor håpløst sakte det går framover, mens hun i neste omgang like overbevisende forteller at det likevel er viktige framskritt å spore.

EU-tilhenger tar fisken

En annen nykommer i den nye Stoltenbergregjeringen blir Lisbeth Berg-Hansen, Ap-kvinne med bakgrunn i fiskeoppdrett.

Hun har vært leder i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening. I 2004 var hun med på å stifte organisasjonen Kysten inn i EU, som framstilte seg som en grasrotorganisasjon som krevde EU-medlemskap.

Nationen avslørte at dette i virkeligheten var en toppstyrt organisasjon stiftet i NHO-kontorene i Oslo, og med utelukkende NHO-medlemsorganisasjoner i styrende posisjoner. Den ble nedlagt etter noen år.

Berg-Hansen trakk seg som FHL-styreleder våren 2005, trolig som følge av intern strid om taktikken overfor EU. Allerede samme høst var hun nevnt som en av kandidatene til ministerposten hun nå får.

Les også: Her er den nye regjeringen