Karzai ventes å akseptere lavere støtte

OPPSLUTNING: En tilgriset valgkampplakat viser Afghanistans president Hamid Karzai. Det forventes at Karzai aksepterer at han ikke fikk 50 prosent oppslutning ved valget. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pAfghanistans president Hamid Karzai er under intenst press for å få slutt på valgkaoset i landet. Tirsdag ventes han å akseptere at han ikke oppnådde 50 prosent av stemmene.</p

USAs utenriksminister Hillary Clinton sa mandag at hun forventer at Karzai tirsdag kunngjør sine planer for å løse problemet som er oppstått etter at den FN-støttede klagekommisjonen bekreftet at det var massivt fusk under valget.

USA er svært opptatt av å få en avklaring av kaoset. Meldingen til Karzai er at det viktigste er at det blir en legitim regjering, enten han bestemmer seg for en ny valgomgang eller en koalisjonsregjering.

Kommisjonen besluttet mandag å underkjenne alle stemmene fra 210 valglokaler etter at det ble påvist klare tegn til valgfusk, blant annet at flere urner var fylt med stemmesedler som var fylt ut av samme penn.

Det betyr at rundt 1,3 millioner stemmer er kjent ugyldige – cirka en firedel av alle stemmene som ble avgitt, og det betyr igjen at Karzai er fratatt rundt en tredel av sine stemmer og ender med under halvparten.

Kommisjonen ville ikke offentliggjøre de korrigerte resultatene, men en vestlig diplomat sier at hans andel har sunket til 48 prosent.

Les også: - Ikke nok stemmer

Ikke bestemt

Det er amerikanske tjenestemenn som ikke ville navngis, som mandag sa at Karzai vil akseptere resultatet, men at det ennå ikke er klart om han går inn for en andre valgomgang eller om han vil inngå en allianse med rivalen, tidligere utenriksminister Abdullah Abdullah, som ble nummer to i valget.

USA ville foretrekke en koalisjon mellom Karzai og Abdullah, siden man da ville unngå en kostbar ny valgomgang, med risiko for en gjentakelse av jukset.

Om det blir en ny omgang, haster det å få den gjennomført før vinteren setter inn og gjør det umulig å nå fram til mange avsidesliggende steder.

Motstridende

Zalmay Khalilzad, som var amerikansk ambassadør fra 2003 til 2005 og som er i Kabul som privatperson for å hjelpe til å løse problemet, sa mandag også at en deling av makten ville være det beste.

Han sa han tror at Karzai og Abdullah er villig til å arbeide sammen, men også at det kan ta lang tid å danne regjeringen og at den kan bli svak.

I samtaler med lederen for Senatets utenrikskomité, senator John Kerry, skal Karzai derimot ha sagt at han er klar for en ny valgomgang.

Flere analytikere har lenge ment at Karzai, som hører til den største stammen i landet, pasjtunerne, ville vinne også en andre valgomgang.

Karzai selv hadde mandag ennå ikke uttalt seg offentlig etter at kommisjonens konklusjoner ble kjent, selv om han tidligere har sagt at beskyldningene om valgfusk er fabrikkerte og utenlandsk innblanding.

I en samtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon mandag lovte han imidlertid å respektere den konstitusjonelle orden.

Ubeleilig

Kaoset rundt valget har kommet ubeleilig for USA mens president Barack Obama vurderer om han skal sende tusener av nye soldater, slik generalene vil.

Både Kerry og stabssjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, har sagt at det ville være uansvarlig å sende flere styrker før det er en legitim regjering å samarbeide med.

Men forsvarsminister Robert Gates sa mandag at USA ikke kan vente på at spørsmålet om regjeringens legitimitet avklares før en beslutning må tas. Han kaller situasjonen en langvarig prosess som ikke løses over natten.

– Vi kan ikke sette på hendene våre og vente på utfallet av dette valget og en ny regjering i Kabul. Vi har pågående operasjoner som skal fortsette, sa han. (©NTB)