Amnesty avviser Støres Guantanamo-begrunnelse

En av fangene på Guantanamo-basen tas til avhør av vaktene. Foto: Andreas Leighton/Ap. Les mer Lukk

<pAmnesty avviser Utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) begrunnelse for at Norge ikke skal ta imot fanger fra Guantánamo-fengselet.</p

– Akkurat nå er ikke det aktuelt, nei. Det er generelt stort press på asylinstituttet i Norge. Vi har også noen krevende saker i grensen mot rikets sikkerhet. Amerikanerne kjenner meget godt til en av dem, nemlig mulla Krekar, sa Støre til VG mandag.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge avviser overfor NTB disse begrunnelsene.

– Ikke asylpress

– At mottak av fanger fra Guantanamo vil være et press på asylinstituttet er vrøvl. Fanger herfra vil ikke være asylsøkere, men mer kvoteflyktninger fordi vi allerede har sagt ja til at de skal få bli hvis vi sier ja til at de får komme til Norge, sier han.

Enda verre mener han Støres uttalelser er om at de kan være terrorister.

– Fangene det er snakk om har sittet årevis i fengsel uten lov og dom. Når amerikanerne ønsker å løslate dem, er det fordi de ikke klarer å bevise, etter mange års etterforskning, at de har begått terrorhandlinger. Støre burde derfor ha bidratt til å hjelpe Obama med å løse problemet med å ta imot noen få av de rundt 60 fangene der er snakk om, sier Egenæs.

Ingen forespørsel

Regjeringen har tidligere hatt samtaler med Obama-administrasjonen i Washington om overføring av fanger fra Guantánamo til Norge. Støres kommentar har hele tiden vært at USA ikke har kommet med noen konkret forespørsel til Norge, og at vi derfor ikke har hatt noen sak å ta stilling til.

Han sier nå at amerikanske myndigheter har vært kjent med det norske standpunktet en stund, og at amerikanerne ikke har reagert negativt på dette.

USAs president Barack Obama lovet i valgkampen å stenge Guantánamo og satte seg en frist på ett år kort etter at han ble innsatt. Ni måneder senere sitter det fortsatt rundt 220 fanger i fengselet. (©NTB)