– Trodde ikke klokkeren skulle dø

<pKlokkeren Per Høyland ble forlatt blødende og fastbundet til en stol etter grov tortur. – Jeg trodde ikke han skulle dø, sier en av de to drapstiltalte i Oslo tingrett.</p

Ifølge statsadvokat Berit Johannessen ble den 73 år gamle pensjonerte klokkeren utsatt for grov, torturlignende vold gjennom flere timer av to menn. Han ble funnet død i sin egen leilighet i Oslo i august i fjor, med store skader i hodet.

En 25-åring og en 38-åring er i Oslo tingrett tiltalt for å ha ranet og drept klokkeren. Begge nekter straffskyld for drapet og hevder at den andre var mest aktiv, skriver VG Nett.

Piller i øl

25-åringen forklarte i retten mandag at de planla å reise hjem til Høyland og putte piller i ølen hans, slik at han sovnet. Deretter skulle de tømme bankkortet hans. Da Høyland ifølge tiltalte kom med en provoserende uttalelse, gikk de løs på ham.

Obduksjonsrapporten viser store hodeskader etter stump vold. Klokkeren skal også ha blitt slått og sparket i hodet og mot kroppen. Rettsmedisinerne fant også et kutt i hodet fra tinning til tinning, som enkelte steder gikk helt inn til kraniet. Han har også brannskader.

– Jeg husker at 38-åringen holdt ham fast mens jeg holdt en lighter mot testiklene hans, forklarte 25-åringen som ikke ville si hva som gjorde at de ble så provoserte.

Husker ikke

Han skal ha vært ruset på øl, kokain og piller da drapet skjedde, og sier han ikke husker detaljer fra drapet.

Statsadvokaten mener den avdødes seksuelle legning som homofil er noe av bakgrunnen for den grove volden. Også forsvarerne i saken mener Høylands seksuelle legning og bakgrunn er viktig for saken.

Det er satt av fem dager i retten til saken. Statsadvokaten har varslet at hun vil be om forvaring for 25-åringen, med en minstetid på ti år. (©NTB)