Iran kan komme til å fortsette anrikningen uansett

VURDERER TILTAK: Hillary Clinton sier i et intervju at USA og Russland er enige om å vurdere ytterligere tiltak mot Iran dersom diplomatiet ikke fører til de ønskede resultatene. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

<pIran fastholder at anrikningen av uran kan komme til å fortsette, selv om landet får kjøpe brensel til atomreaktorene sine utenfra.</p

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier i et intervju at USA og Russland er enige om å vurdere ytterligere tiltak mot Iran dersom diplomatiet ikke fører til de ønskede resultatene.

USA, Russland og Frankrike deltar sammen med Iran og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) i forhandlingene, som begynte i Wien mandag. Hvorvidt en avtale vil føre til at Iran stanser anrikningen av uran, er imidlertid usikkert.

Fortsette anriking

– Om forhandlingene ikke gir det resultatet vi ønsker, kommer vi til å fortsette anrikningen av uran, slo talsmannen for det iranske atomenergibyrået, Ali Shirzadian, fast overfor det statlige nyhetsbyrået IRNA.

Det er tidligere blitt foreslått å forsyne Iran med brensel til atomreaktorene, mot at landet stanser anrikningen av uran på eget territorium.

– Selv om vi kjøper brensel utenfra, betyr ikke det nødvendigvis at vi vil stanse vår egen anriking, understreker Shirzadian.

Iran hevder at dets atomanrikingsprogram bare har som mål å skape energi til sivile formål. USA, Israel og europeiske stormakter er skeptiske til at det er sant.

Andre tiltak

– Vi er blitt enige om å prioritere diplomatiet overfor Iran. Men hvis vi ikke lykkes, vil vi vurdere andre tiltak, sier Clinton i et intervju gjort av nyhetsmagasinet Newsweeks russiske utgave, og som mandag ble gjengitt i den konservative tyske avisen Die Welt.

Hun beskriver samtalene med russiske ledere som «meget konstruktive», og at det rådde «full enighet» om veien framover.

Hillary Clinton understreket også det positive i at Russland til nå ikke har gjennomført planene om å levere de avanserte luftforsvarsrakettene av typen S300 til Iran.

– Vi ser dette som et godt tegn, sier den amerikanske utenriksministeren.

Hjelpe Iran

Russlands president, Dmitrij Medvedev, sier Russland er klar til å bistå Iran med å bekjempe terror.

Medvedev kommer med tilbudet i et kondolansebrev til Irans president Mahmoud Ahmadinejad etter angrepet mot en eliteavdeling av den iranske Revolusjonsgarden søndag der 49 mennesker ble drept. (©NTB)