Kraftig angrep mot Irans militære

MANGE DREPTE: Bilder fra iranske Al-Alam TV viser ofre fra selvmordsbombene som gikk av nær grensa til Pakistan. Foto: AFP/Scanpix Les mer Lukk

<pRegimet i Teheran raser etter at flere titalls mennesker, blant dem seks toppoffiserer i den iranske revolusjonsgarden, ble drept i et selvmordsangrep søndag.</p

Sistan-Baluchistan  
* 18. oktober 2009: Minst 35 mennesker blir drept, blant dem seks toppoffiserer, i et selvmordsangrep mot den iranske revolusjonsgarden i Pisheen i provinsen Sistan-Baluchistan sørøst i Iran.
* Mai 2009: 19 mennesker blir drept og over 60 såret da en bombe eksploderer i provinshovedstaden Zahedan.
* Februar 2007: Antatte opprørere dreper elleve personer i et bombeangrep i Zahedan. Flere av de drepte tilhører den iranske revolusjonsgarden.
* Mars 2006: Geværmenn utkledd som politi skyter og dreper 22 mennesker, blant dem mange offentlig ansatte, etter å ha blokkert hovedveien mellom Zahedan og byen Zabol lenger nord. (©NTB)

I alt 35 personer ble drept i angrepet, melder Press TV. Ifølge nyhetsbyrået Mehr er det snakk om minst 49 drepte.

Angrepet er det alvorligste mot landets mektigste militære institusjon på en årrekke. Blant annet mistet nestsjefen for gardens bakkestyrker, general Nur-Ali Shushtari, livet.

Iran rettet først anklager mot USA etter angrepet i Zahedan sørøst i landet og beskyldte amerikanerne for å prøve å destabilisere situasjonen i landet.

Selvmordsaksjonen ble utført av «terrorister» som var støttet av «den store satan Amerika og dets allierte Storbritannia», skriver revolusjonsgarden i en pressemelding søndag, ifølge nyhetsbyrået Fars.

– Om ikke lenge vil vi ta hevn, heter det i pressemeldingen, der revolusjonsgarden lover å renske det urolige området sørøst i landet for «terrorister og kriminelle».

Pakistan inn på teppet

Senere søndag kalte Irans utenriksdepartement Pakistans ambassadør inn på teppet.

Iran mener det finnes beviser for at opprørerne som sto bak angrepet, kom til Iran fra Pakistan, melder Press TV.

Iran ga uttrykk for sin misnøye med at «terrorister og opprørere» tar i bruk pakistansk territorium og ba

Pakistan innstendig om å slå hardt ned på disse gruppene, melder nyhetsbyrået ISNA.

Ali Larijani, presidenten i den iranske nasjonalforsamlingen, mener USA var innblandet i angrepet.

– Vi anser det nylige terrorangrepet for å være et resultat av USAs handlinger. Dette er et tegn på USAs fiendtlige holdning mot landet vårt, uttalte han søndag.

Benekter innblanding

USA benekter på sin side enhver innblanding i angrepet.

– Vi fordømmer denne terrorhandlingen og sørger over tapet av uskyldige liv, men påstandene om innblanding fra USAs side er fullstendig feilaktige, sier Ian Kelly, pressetalsmann i USAs utenriksdepartement.

Den sunnimuslimske opprørsgruppa Jundollah (Guds soldater) tok søndag på seg ansvaret for selvmordsangrepet. Gruppa består av etniske baluchere og ledes av Abdolmalek Rigi, som skal være bare 26 år gammel.

Gruppa sier den slåss for å bedre forholdene for den baluchiske majoriteten i Sistan-Baluchistan-provinsen, som grenser til både Pakistan og Afghanistan. Gruppa krever også at Rigis bror, som er dømt til døden, løslates fra fengsel.

Urolig

Søndagens angrep retter søkelyset mot den urolige situasjonen i provinsen Sistan-Baluchistan. Provinsen har vært hjemsøkt av en rekke sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker, baluchi-opprørere og tungt væpnede narkotikasmuglere.

Søndagens selvmordsangrep skjedde da offiserer i revolusjonsgarden deltok på et møte med lokale sjia- og sunniledere på et gymnas i byen Pisheen.

Flere sivile og lokale stammeledere ble også drept da selvmordsbomberen utløste vesten med sprengstoff.

Fordømmer

Ali Larijani mener angrepet ble gjennomført for å forverre sikkerheten i provinsen.

– Det viser at de ikke ønsker økonomiske vekst i denne regionen, sier han.

I mai tok Jundollah på seg ansvaret for et selvmordsangrep mot en sjiamoské som kostet 19 personer livet i provinshovedstaden Zahedan.

Tre av gruppens medlemmer ble dømt for dette angrepet og henrettet i juli. (©NTB)