– Furuholmen forverrer situasjonen for Moland og French

TILSTEDE: Morten Furuholmen har den siste uken vært i Kongo for å bistå Tjostolv Moland og Joshua French under deres ankesak. Foto: Scanpix/Tore Meek. Les mer Lukk

<pAdvokat Morten Furuholmen forverrer situasjonen for dødsdømte Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo, mener advokatkollegene Harald Stabell og Helge Tveit.</p

Stabell, som er leder for Advokatforeningens strafferettsutvalg, mener Furuholmen med sine krasse utfall mot ankedomstolen i Kisangani og staten Kongo er i ferd med å gjøre vondt verre for de to dødsdømte nordmennene.

– Advokatens uttalelser er fornærmende og nedlatende. Dette fortjener de tiltalte ikke. Uavhengig av hva som har skjedd, og uavhengig av at det er svakheter ved rettsprosessen, er det ikke klokt å angripe på en slik måte den domstol som nå skal dømme i saken. Det er svært uheldig og beklagelig for Moland og French, som har det vanskelig nok fra før, sier Stabell til Aftenposten.

Provoserer

Advokatforeningens etikkleder, advokat Helge Tveit, mener også at Furuholmen kan være i ferd med å gjøre de to nordmennene en bjørnetjeneste.

– Jeg mener Harald Stabell har et godt poeng når han reagerer og mener Morten Furuholmen provoserer og påvirker domstolen i Kisangani på en negativ måte. For en advokat er det god skikk å vise respekt for retten, uansett hvilke tanker man har om den, sier Tveit til Aftenposten.

Også han frykter at Furuholmens opptreden skal slå tilbake på Moland og French.

– Selv om Furuholmen ikke har noen formell rolle i selve rettssaken, opptrer han på vegne av de to nordmennene. Han er part i saken, og dermed vil hans uttalelser legges merke til. God advokatskikk gjelder om man opptrer i Norge eller i Afrika, sier Tveit.

– Viser forakt

Furuholmen er engasjert av en anonym person for å bistå de to dødsdømte nordmennene i Kongo.

Stabell var i utgangspunktet glad for dette og mener at det var klokt av Furuholmen å overtale Moland og French til likevel å forklare seg for retten.

– Dette var et høyt spill fra Moland og French, og jeg var glad da Furuholmen lovet at han ville sørge for at hans klienter viste respekt for domstolen og ikke opptrådte nedlatende. Men nå er det advokaten selv som viser forakt for retten, sier Stabell.

Furuholmens utsagn om en «gjennomkorrupt» domstol, «avtalt spill» og «piratvirksomhet på høyt nivå», tjener ikke de to nordmennene, mener han.

Furuholmen lar seg ikke hisse opp av kritikken.

– Jeg respekterer at advokat Harald Stabell har en annet synspunkt enn meg på dette, men mener at han ikke nødvendigvis har gjort en riktig analyse av denne komplekse saken, sier han. (©NTB)