Vil knuse Taliban før vinteren

KLARE TIL KAMP: Pakistanske soldater i byen Bannu, helt på grensa til det lukkede stammeområdet Waziristan. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pKampen mot Talibans siste friområde i Pakistan har begynt. Lørdag rykket nærmere 30.000 soldater og politifolk inn i stammeområdene i Sør-Waziristan.</p

Stammeområdene i Pakistan  
* Nordvest i Pakistan, langs grensen til Afghanistan, ligger de sju klanstyrte områdene Bajaur, Khyber, Kurram, Mohmand, Nord-Waziristan, Orakzai og Sør-Waziristan.
* Områdene hører formelt direkte inn under Pakistans president, men har delvis selvstyre. Landets lover gjelder ikke annet enn på presidentens direkte ordre.
* Siden 1901 har områdene i praksis vært styrt av lokale stammeråd, en arv fra den britiske kolonimakten, som aldri fikk kontroll over området.
* Den pakistanske hæren: To divisjoner med i alt 28.000 soldater.
* Grensestyrkene: Paramilitære styrker fra stammeområdene som trolig støtter hæren.
* Taliban: Mellom 10.000 og 20.000 væpnede opprørere.
* Utenlandske krigere: Et ukjent antall usbekiske krigere som støtter Taliban, antas å oppholde seg i stammeområdene. Anslagene varierer fra 500 til 5.000.
* Etter at Taliban-regimet i Afghanistan ble styrtet i 2001, flyktet mange talibankrigere over grensen til Pakistans såkalte stammeområder nordvest i landet.
* Stammeområdene er befolket av pasjtunere, samme folkegruppe som de fleste afghanske talibanere tilhører.
* Utbredt misnøye med lokale forhold og antivestlige følelser er brukt til å bygge opp nye talibangrupper med lokale pasjtunere.
* Pakistans Taliban-bevegelse (Tehrik-e-Taliban Pakistan – TTP) består i dag av 13 ulike talibangrupper som har lovet troskap til mulla Omar, lederen for det afghanske Taliban.
* I oktober 2006 inngikk Pakistans regjering en fredsavtale med lokale opprørere i Waziristan. Fredsavtalen brøt sammen etter ti måneder. (©NTB)

Etter en rekke blodige opprørsangrep i Pakistan de siste ukene innledet hæren sin lenge varslede bakkeoperasjon for å bekjempe opprørerne i Sør-Waziristan.

Lørdag gikk soldater inn i området fra fire kanter, støttet av krigsfly og kamphelikoptre. Både soldater, halvmilitære og politi er satt inn i aksjonen som etter hvert skal omfatte 60.000 mann.

– Operasjonen har startet, opplyste hærens talsmann generalmajor Athas Abbas. Han vil imidlertid ikke si noe om hvor lenge han tror kampene vil vare.

Men ifølge en tjenestemann haster det for militæret å få fullført bakkeoperasjonen.

– Det vil bli en rask operasjon med tanke på værforholdene. Snart vil været forandre seg helt, og det vil kanskje komme snø. Vi vil prøve å gjøre oss ferdige før snøen faller, sier han.

Motstand

I flere måneder har militæret angrepet opprørsstillinger i området fra lufta for å redusere kampstyrken til de militante islamistene. Men lørdag møtte soldatene kraftig motstand fra opprørerne, som blant annet er væpnet med rakettdrevne granater og antiluftskyts.

Minst fire soldater ble drept og flere titalls såret, opplyser den pakistanske hæren.

Tapene skal også ha vært store på Talibans side, melder BBC.

Men opprørerne skal ha lyktes i å ødelegge en viktig mast for telekommunikasjon.

Bakkeoperasjonen ble innledet etter to uker med voldsomme opprørsangrep i Pakistan. Siden 5. oktober har væpnede grupper angrepet FN-kontorer, markeder fulle av sivile, politistasjoner og hærens hovedkvarter i Rawalpindi. Angrepene har krevd minst 175 menneskeliv – de fleste sivile.

100.000 har flyktet

De siste månedene har opptil 100.000 sivile flyktet fra de delvis selvstyrte stammeområdene i Waziristan av frykt for å havne i skuddlinjen, ifølge Abbas. FN opplyser at 500 mennesker forlater området hver eneste dag.

Før bakkeoperasjonen ble innledet lørdag, innførte myndighetene portforbud i Sør-Waziristan.

Det fjellrike og ulendte området grenser mot Afghanistan og ligger i et område der pakistanske myndigheter har liten kontroll, og Taliban og al-Qaida står sterkt.

Blant annet skal det oppholde seg mellom 500 og 5.000 usbekiske og arabiske al-Qaida krigere i Sør-Waziristan, som er regnet som islamistiske opprøreres viktigste tilfluktssted etter at Taliban ble drevet ut fra Afghanistan i 2001.

En vanlig antakelse er at det er her Osama bin Laden gjemmer seg. Det er også her lederen av Pakistans Taliban, Hakimullah Mehsud, holder til.

Press

USA har lenge lagt press på pakistanske myndigheter for å få dem til å gjennomføre en omfattende operasjon mot opprørerne i området, som brukes som baser for angrep mot soldater fra USA og NATO i Afghanistan.

Den pakistanske hæren har prøvd å presse Taliban ut av Sør-Waziristan tre ganger siden 2001. Men hver gang har hæren mislyktes, og myndighetene har i stedet inngått våpenhviler som har latt Taliban beholde kontrollen. Denne gangen understreker militæret at det ikke vil være aktuelt å inngå noen avtaler med opprørerne.

Det er nemlig viktig for hæren å beholde overtaket den fikk tidligere i år i en omfattende aksjon mot Taliban i Swat-dalen, en annen region nord i Pakistan der opprørere har stått sterkt.