– Kan ikke late som om det ikke er forskjeller i KrF

FLØYER: Partileder Dagfinn Høybråten med nestleder Inger Lise Hansen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pKristelig Folkeparti kan ikke late som om det ikke finnes sterke meningsforskjeller internt, mener nestleder Inger Lise Hansen.</p

I likhet med partileder Dagfinn Høybråten godtar ikke den frittalende nestlederen i Kristelig Folkeparti premisset om at partiet rives mellom en konservativ og en liberal fløy.

Men hun er opptatt av de svært sterke meningsforskjellene som er framkommet både i forbindelse med landsmøtet i våres og etter det elendige valgresultatet i høst ikke må skyves under teppet.

– Vi må erkjenne at det finnes forskjeller i partiet og ikke late som om de ikke eksisterer, sier Hansen til NTB.

Høybråten avviser på sin side at uroen i KrF etter valget skyldes stridigheter mellom to fløyer. En slik dimensjon mener han er helt uinteressant.

Kritiserte partifeller

Hansen høstet storm fra sine egne da hun etter valget gikk i rette med kreftene i partiet som ønsket samarbeid med Fremskrittspartiet for å få reversert stortingsvedtaket om den kjønnsnøytrale ekteskapsloven.

Hansens konklusjon var at hun og disse grupperingene «ikke representerer det samme KrF», slik hun formulerte det overfor Vårt Land. I intervjuet ba hun de som ikke er fornøyde med den brede verdiprofilen slutte i KrF.

– Jeg har ikke endret mening. Men det er frustrerende at noen tolker mine uttalelser dit hen at jeg vil fjerne folk som ikke er enige med meg, sier Hansen.

Staker ut ny kurs

Det er tid for selvransakelse i KrF etter etterkrigstidens svakeste stortingsvalg. I hele partiorganisasjonen diskuteres det nå hvordan profilen kan gjøres mer inkluderende for å tiltrekke nye velgergrupper.

Tilbakemeldingene skal oppsummeres på landsstyremøtet i starten av november og danne grunnlag for KrFs strategi fram mot stortingsvalget i 2013.

Hansen svarer forsiktig på spørsmål om hun tror evalueringen og det videre strategiarbeidet vil bli preget av rivninger mellom konservative og liberale stemmer når partiet skal finne ut hvordan det kan favne bredere.

– KrF har et stort mangfold av ulike meninger, og det er viktig å ha takhøyde for dem i debattene. Vi må verdsette disse forskjellene. Da vil vi framstå som et bredere parti, sier hun.

Vil ha homofile

KrF-nestlederen deltar på landsmøtet til Kristelig Folkepartis Ungdom som dirigent. Lørdag ettermiddag ble Gaute Brækken og Hanne Marie Pedersen-Eriksen – begge åpent homofile – valgt inn som varamedlemmer til sentralstyret i KrFU.

Ungdomsorganisasjonen har også vedtatt å behandle en resolusjon som trolig vil ende med at KrFU går inn for at homofile får gifte seg, ifølge sentralstyremedlem Peter Walseth.

– Dette sier tydelig at homofil legning ikke diskvalifiserer noen fra å få tillitsverv i KrFU. Og med resolusjonen om obligatorisk borgerlig vigsel for alle, legger vi død debatten om hvorvidt homofile skal få gifte seg, sier han.

Walseth tilhører de som ønsker at KrF kommer ut som et mer liberalt parti etter strategiarbeidet. Han tar til orde for en mer inkluderende holdning overfor homofile og åpner for å fjerne bekjennelsesplikten for tillitsvalgte.

– Vi kan ikke være en forsamling hvite, heterofile menn som på grunn av en bestemt tro tror de klarer å appellere til det brede lag av befolkningen, sier han. (©NTB)