Regjeringsmøte under vann

FISKERIMINISTER: Den maldiviske ministeren for fiskeri og landbruk, Ibrahim Didi, signerer dokument som ber alle verdens land om å redusere utslippet av CO2. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pDress og slips var byttet ut med dykkermaske og våtdrakt da regjeringen på Maldivene gjennomførte statsråd på rundt 5 meters dyp lørdag.</p

De maldiviske regjeringsmedlemmene gikk i vannet etter uker med dykketimer og opplæring i å kommunisere under vann, melder BBC.

Målet med det spesielle regjeringsmøtet er å rette oppmerksomheten mot klimaendringer og stigende havnivå, og president Mohamed Nasheed og statsrådene hans undertegnet et dokument der de ber om globale kutt i utslippene av klimagasser.

Frontlinjestat

– Det vi prøver å få folk til å innse, er at Maldivene er en frontlinjestat. Dette er ikke bare en sak for Maldivene, men også for resten av verden, sier president Nasheed.

– Vi må få budskapet fram ved å være mer oppfinnsomme, mer kreative, og det er hva vi nå gjør, sa han før verdens første undervannsstatsråd fant sted lørdag.

Store deler av Maldivene, en turistperle kjent for sine hvite strender og flotte korallrev, ligger under 1 meter over havet. Dersom havet fortsetter å stige, advarer forskere om at landet kan være ubeboelig før det er gått 100 år.

– Trenger bedre avtale

Maldivene er derfor blitt et viktig symbol i forhandlingene om en ny klimaavtale.

FNs klimatoppmøte går av stabelen i København i desember. Rundt 190 land er ventet å delta i forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale som skal erstatte Kyoto-protokollen.

– Vi er nødt til å få en bedre avtale. Vi burde være i stand til å få til en vennskapelig enighet om at alle skal overleve. Dersom Maldivene ikke kan bli reddet i dag, føler vi ikke resten av verden har så store sjanser heller, sier Nasheed. (©NTB)