- Over 150.000 politiske fanger i Nord-Korea

FANGELEIR: På dette bildet ser en kvinnelig fengselsvakt ut mot fotografen ved leiren på grensen mot Kina. Det var i denne leiren to amerikanske kvinnelige journalister ble holdt tidligere i år. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pNord-Korea holder 154.000 politiske fanger i seks arbeidsleirer, hevder en sørkoreansk politiker. </p

Yoon Sang-Hyun, som representerer regjeringspartiet GNP i nasjonalforsamlingen, viser til en sørkoreansk regjeringsrapport der det går fram at Nord-Korea har stengt flere arbeidsleirer de siste årene.

Fram til slutten av 1990-tallet var det rundt 200.000 politiske fanger i Nord-Korea, fordelt på ti arbeidsleirer. Fire av disse skal siden være stengt.

– De holder nå 154.000 fanger på seks steder, sier Yoon Sang-Hyun til nyhetsbyrået Yonhap.

Regjeringen i Seoul skal ha hatt kjennskap til arbeidsleirene siden 2005, men har holdt tilbake informasjonen av frykt for å skade forholdet til naboen i nord, skriver avisen Dong-A i Seoul.

Regimet i Pyongyang nekter for å holde politiske fanger, og mediene i den isolerte kommuniststaten hevder at det ikke skjer brudd på menneskerettighetene i landet der alle lever «verdige og lykkelig liv».

Fangene i arbeidsleirene tvinges angivelig til å arbeide over 10 timer om dagen, nektes helsetilsyn og må nøye seg med matrasjoner på mellom 100 og 200 gram om dagen.

Matrasjonene til nordkoreanske barn under fire år er til sammenligning på 234 gram om dagen.

Fanger som forsøke rå rømme fra arbeidsleirene blir henrettet foran øynene på medfanger, og kvinnelige fanger blir ofte utsatt for voldtekt, skriver Dong-A.