Frykter isfritt Nordishav om 20 år

Forskere frykter den globale oppvarmingen kan føre til at Nordishavet blir isfritt. Illustrasjonsfoto: Scanpix Les mer Lukk

<pDen globale oppvarmingen kan i løpet av de neste 20 årene føre til at Nordishavet blir isfritt. Mye av nedsmeltingen i Arktis vil skje i løpet av det første tiåret, sier en ledende britisk polarforsker.</p

Men om vinteren vil havet i Arktis være dekket av is i flere hundre år framover, sa professor Peter Wadhams torsdag. Han har analysert data som en gruppe oppdagere ledet av hans landsmann Pen Hadow har brakt med seg hjem fra en ekspedisjon til området.

– Disse opplysningene bekrefter teorien det nå hersker enighet om, nemlig at Arktis vil være isfritt om rundt 20 år. De bygger på målinger av isens utbredelse og tykkelse, endring i temperatur og vind og isens sammensetning, framholdt Wadhams.

Bevis?

Vitenskapsfolk mener den smeltende polarisen beviser at det globale klimaet virkelig blir varmere. Verdens politiske ledere må ha dette i bakhodet når de kommer sammen til klimatoppmøte i København i desember, blir det sagt.

Peter Wadhams regnes som en av verdens ledende eksperter på havisen i Arktis. Havet der er blitt betegnet som «hele verdens kjølesystem», men mye av kjøleeffekten kan bli borte hvis områdene som er dekket av is, skrumper inn.

For når havisen smelter om sommeren, avdekker den mørkere havvann som absorberer sollyset i stedet for å reflektere det. Dermed stiger temperaturen i havet, noe som i sin tur bidrar til den globale oppvarmingen.

– Avgjørende

Martin Sommerkorn i miljøorganisasjonen WWF sier utviklingen i Nordishavet vil være avgjørende for hele det globale klimaet. Forandringer i Arktis vil bli merkbart langt ut over jordas nordligste region, framholder han.

– De kan føre til oversvømmelser som vil berøre en firedel av jordas befolkning. De vil også medføre betydelige økninger i utslippene av drivhusgasser og ekstreme endringer i det globale været, sier Sommerkorn ifølge nyhetsbyrået AP.

Den globale oppvarmingen har allerede ført til økt kamp om nasjonal overhøyhet over områder i Arktis. Når mye av isen forsvinner, kan dette åpne nye farvann for skipsfart og for leting etter olje og andre naturressurser. (©NTB)