Villepin forklarer seg om «sverting» av Sarkozy

Frankrikes eksstatsminister Dominique de Villepin snakker med mediefolk før sitt vitneprov i den såkalte Clearstream-saken i Paris onsdag. Villepin lover å rydde opp i anklagene om at han svertet president Nicolas Sarkozy med kriminelle metoder. De to var lenge politiske rivaler, og Villepin err blitt beskyldt for å ha forsøkt å sverte Sarkozy med kriminelle metoder. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / SCANPIX Les mer Lukk

<pFrankrikes eksstatsminister Dominique de Villepin lover å rydde opp i anklagene om at han svertet president Nicolas Sarkozy med kriminelle metoder. </p

Den 55 år gamle tidligere regjeringssjefen gikk onsdag i vitneboksen i Paris for å gi sitt svar på tiltalen. Han forklarte seg i rettslokalet der dronning Marie Antoinette i 1793 ble dømt til døden i giljotinen, og der et nytt drama på høyt politisk nivå nå utspiller seg.

– Jeg er glad jeg kan gi mitt bidrag til at sannheten kommer for en dag i en sak der løgn og manipulasjoner har skygget for virkeligheten, sa Villepin da han var på vei inn i salen. Saken som knyttes til den såkalte Clearstream-affæren har trollbundet franskmennene.

Korrupsjon

Affæren har røtter tilbake til 2003 og 2004, da Villepin og fire andre skal ha forsøkt å ødelegge Sarkozys politiske karriere ved å knytte ham til en korrupsjonssak. Blant annet ble det påstått at Sarkozys navn sto på en hemmelig liste hos finansselskapet Clearstream.

Det ble sagt at Clearstream, med hovedkvarter i Luxembourg, ble brukt til å kanalisere bestikkelser til mottakere i Frankrike. De angivelige bestikkelsene ble gitt i forbindelse med salg av franske marinefartøyer til Taiwan.

Men listene, som en anonym avsender sendte til franske etterforskere, viste seg å være falske. Påtalemyndigheten mener at Villepin bevisst forsøkte å skade Sarkozy, på et tidspunkt da de to kjempet om høyrepartiet UMPs nominasjon til vervet som president i Frankrike.

Søksmål

Mandag denne uken reiste Villepin selv søksmål mot Sarkozy for forhåndsdømming. Det skjedde etter at presidenten i helgen sa at «de skyldige» i Clearstream-saken, blant dem Villepin, er stilt for retten.

Den tidligere statsministeren ble i sin tid betraktet som en mulig etterfølger etter Jacques Chirac som fransk president. Nå risikerer han opp til fem år i fengsel og en bot på 45.000 euro – vel 380.000 kroner – hvis han blir funnet skyldig etter tiltalen.

Rundt 20 andre vitner skal forklare seg i saken, der forhandlingene ventes å vare til 23. oktober. Deretter skal dommerne trekke seg tilbake for å komme til sin kjennelse, et arbeid som trolig vil ta flere måneder. (©NTB)