Sirkusmillionær på turistferd i rommet

Den canadiske milliardæren Guy Laliberte iført rød klovnenese før utskytningen med en russisk Sojus-kapsel fra rombasen Bajkonur i Kasakhstan onsdag. Foto: Scanpix Les mer Lukk

<pDen canadiske sirkusmilliardæren Guy Laliberte er skutt ut i verdensrommet som passasjer på en russisk romkapsel av typen Sojus. Laliberte skal ut til den internasjonale romstasjonen ISS.</p

Den 50 år gamle grunnleggeren av underholdningsimperiet Cirque de Soleil ble skutt opp fra Bajkonur-rombasen i Kasakhstan onsdag. Han har betalt mer enn 200 millioner kroner for å bli verdens sjuende romturist.

Laliberte og hans to turkamerater, amerikanske Jeffrey Williams og russiske Maksim Surajov, sang poplåten «Mammy Blue» da de kløv om bord i romkapselen.

– Supert, lød canadierens kommentar da ferden var i gang.

Guy Laliberte har sagt at han håper å finne inspirasjon til sin sirkusvirksomhet i vektløs tilstand ute i verdensrommet. Han ønsker dessuten å bruke romferden til å skape mer oppmerksomhet om kampen for rent drikkevann på jorda.

Laliberte kan komme til å bli en av de siste private besøkende til ISS på flere år. Når den amerikanske romadministrasjonen NASA setter sine romferjer på bakken, må nemlig Sojus-kapslene trolig forbeholdes profesjonelle astronauter som skal ut til stasjonen. (©NTB)