Norge beskyldes for antiisraelske holdninger

KRITISK: Israels utenriksminister Avigdor Liebermann er kritisk overfor norsk Israelspolitikk. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pIsraels utenriksminister skal ha uttrykt sterk misnøye med Norges Midtøsten-politikk da han møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre i forrige uke.</p

Lieberman hadde en halv times møte med Støre i forbindelse med møtet i FNs hovedforsamling i New York onsdag.

Den kontroversielle utenriksministeren skal ifølge Jerusalem Post ha tømt seg for månedslang frustrasjon over Norges standpunkter på en rekke områder.

Lieberman klaget blant annet over at Norge fortsatt pleier kontakt med Hamas og kritiserer de ulovlige israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden. Han ga også uttrykk for misnøye over at oljefondet har kastet det israelske selskapet Elbit Systems ut av porteføljen sin.

Elbit leverer et overvåkingssystem som er et sentralt bidrag til byggingen av den israelske barrieren på Vestbredden, noe som strider mot oljefondets etiske regler.

Hamsun-markering

Lieberman kritiserte også Norge for ikke å ha forlatt salen da Irans president Mahmoud Ahmadinejad talte i FNs hovedforsamling i forrige uke. Israel oppfordret på forhånd alle lands representanter til å reise seg å gå da Ahmadinejad inntok talerstolen. En rekke delegasjoner med Frankrike, Tyskland, Italia og USA i spissen forlot salen da han talte, men Norge ble sittende.

En israelsk tjenestemann beskriver tonen i samtalene mellom utenriksministrene som anstrengt, men høflig.

Den norske markeringen av 150-årsdagen for Knut Hamsuns fødsel ble også kritisert. Markeringen har flere ganger blitt viet oppmerksomhet i israelsk presse de siste månedene.

Den israelske hærens radiokanal meldte tirsdag at Støre benektet anklagene om antisemittisme. Støre påpekte også at Hamsun-markeringen ikke er politisk, og at man må skille mellom forfatterens politiske holdninger og hans litterære verk.

– Barske vikinger

Generaldirektøren i det israelske utenriksdepartementet, Alon Liel, sier til samme kanal at Norges politikk har et tydelig budskap.

– De forsøker å sende oss samme budskap på to forskjellige måter gjennom samtalene med Hamas og intoleransen overfor bosetningene, sier Liel og legger til følgende karakteristikk av den norske holdningen:

– De er barske vikinger og lar seg ikke skremme, ikke engang av Lieberman. Norge er en ideologisk motstander som har bestemt seg for å lære oss en lekse.