Ap vil ha strammere innvandringspolitikk

STILLE FØR STORMEN?: Samferdselsminister Liv Signe Navarsete (f.v.), statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen snakker på en pressekonferanse i forkant av regjeringsforhandlingene på Statsministerens kontor mandag. Foto: Erlend Aas / Scanpix Les mer Lukk

<pAp vil ha en strengere innvandringspolitikk, og saken kan bli blant de mest betente i Soria Moria 2-forhandlingene.</p

Kilder i Arbeiderpartiet sier at partiet vil kreve en strengere asylpolitikk i regjeringsforhandlingene med SV og Senterpartiet.

Ifølge Klassekampen skal økt bruk av internering av asylsøkere, og innstramming i kravene for familiegjenforening være blant forslagene.

Til høyre

Ap, som har statsråden i Arbeids- og inkluderingsdepartementet, har hatt ansvaret for å skrive en forberedende tekst til kapittelet om asylpolitikken. To SV-kilder som har sett forhandlingsteksten, mener den er milevidt fra hva SV kan leve med.

En kilde i SV sier til Dagsavisen at det ser ut som Arbeiderpartiet legger seg langt til høyre i asylpolitikken av taktiske hensyn.

– Taktikk

Kilden sier det virker som om Aps forhandlingsstrategi er å konsekvent legge seg et sted mellom Arbeiderpartiets og Fremskrittspartiets politikk som et utgangspunkt. På den måten kan partiet «forhandle» seg tilbake til det partiet egentlig står for, og SV og Sp vil likevel oppfatte det som om de har vunnet noe i forhandlingene.

Det er Ap-leder Jens Stoltenberg, nestleder Helga Pedersen og partisekretær Raymond Johansen som forhandler for Arbeiderpartiet. Men ingen i partiet vil si noe om hva Ap vil gå inn for på asyl- og flyktningfeltet. Det vil heller ikke partiets innvandringspolitiske talsmann, Arild Stokkan-Grande.

– Jeg har mye å si om det, men ikke til avisene. Her har jeg mulighet til å uttale meg internt, så da vil jeg holde meg til det, sier han til Klassekampen.