Minst 87 demonstranter drept

DEMONSTRASJON: 50.000 opposisjonelle tok til gatene i går. Foto: Scanpix. Les mer Lukk

<pMassakre etter demonstrasjon mot militærjuntaen.</p

Det internasjonale samfunnet fordømmer militærjuntaen i Guinea for mandagens blodige angrep på opposisjonelle demonstranter. Minst 87 mennesker skal være drept.

Sammenstøtene oppsto da tusenvis av opposisjonelle demonstranter mandag samlet seg utenfor et stadion i Conakry for å protestere mot juntastyret i Guinea, som ledes av kaptein Moussa Dadis Camara.

Ifølge nyhetsbyrået AP deltok nærmere 50.000 i demonstrasjonen, som på forhånd var erklært ulovlig av juntastyret.

Tallet på drepte ble jevnlig oppjustert i løpet av mandagen, og natt til tirsdag var det ifølge en politikilde nyhetsbyrået AFP har snakket med kommet opp i 87

– De døde ble hentet ut fra området rundt stadionet, forteller kilden.

Til den senegalesiske radiokanalen RFM sier kaptein Camara at han ble fylt med avsky da han ble fortalt hva som hadde skjedd.

– Jeg vil heller dø selv enn å se disse menneskene bli drept. Jeg tok nemlig ikke kontroll over dette landet for å konfrontere noen, understreker juntalederen.


Militæret samlet de døde

Etter at demonstrasjonen var slått ned, ga militære ledere ordre om at alle døde skulle samles opp og bringes til en militærleir i stedet for likhuset, ifølge en kilde i Røde Kors.

En politikilde sier at det nå befinner seg 47 døde i militærleiren Samory Toure i hovedstaden Conakry, som alle vil bli begravet i løpet av natten.

En kilde ved Ignace Deen-sykehuset i Conakry forteller at en militær lastebil dukket opp natt til tirsdag for å plukke opp døde. Disse skulle fraktes til et ukjent sted.

– Dette er nedslakting. Det er dusinvis av døde, sier en lege ved sykehuset som ønsker å være anonym.

Internasjonal fordømmelse

FNs generalsekretær Ban Ki-moon går hardt ut mot «den overdrevne bruken av makt mot demonstrantene».

– Jeg er sjokkert over tapet av menneskeliv og antall sårede, sier Ban.

Den tidligere kolonimakten i Guinea, Frankrike, fordømmer også angrepet.

– Juntaen må ta ansvar og lytte til befolkningens legitime ønske om å velge sine ledere, heter det i en uttalelse fra Paris, der Camara blir bedt om ikke å stille i valget som er planlagt i januar neste år.

USA uttrykker bekymring for situasjonen i Guinea og ber militærjuntaen om å beherske seg. (©NTB)