- Kirkevalget bør erklæres ugyldig

DÅRLIG INFORMASJON: Kirkestatsråd Trond Giske presenterte sin informasjonskampanje for Kirkevalget 2009 i august. Nå bør han annullere resultatet fra valget, mener Frank Aarebrott. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX Les mer Lukk

<pKirkeminister Trond Giske (Ap) bør erklære kirkevalget ugyldig, mener valgforsker Frank Aarebrot.</p

Kandidater med etternavn som begynner på en bokstav tidlig i alfabetet har hatt størst sjanse for å bli valgt, viser resultat fra kirkevalget.

Aarebrot karakteriserer valget som en skandale. Han ber nå kirkeministeren rydde opp og erklære valget ugyldig.

– Etter min oppfatning burde kirkeministeren gripe inn, suspendere valget og si at dette er ikke et valg, så inkompetent som det er gjennomført, sier Aarebrot til P4.

Valget skal nå evalueres av stiftelsen Kirkeforskning og Menighetsfakultetet.

– Det står mye bra i Bibelen. Men disse bibeltro menneskene i Menighetsfakultetet vil finne lite om valgordningen i denne boken, sier Aarebrot.

– Så dette er lekestue, altså. Fra et hvilket som helst demokratisk perspektiv er dette valget totalt uakseptabelt, mener han.

En opptelling i Hamar bispedømme viste av 53 prosent av dem med navn fra den første femtedelen av alfabetet ble valgt til bispedømmerådet. De andre femtedelene fikk inn henholdsvis 15, 13, 11 og 8 prosent av kandidatene, melder Fritanke.no.