Mange drept i protester mot juntastyret i Guinea

Guineansk politi arresterer en protestant foran hovedstaden Conakrys største stadion mandag 28. september hvor flere samlet seg i protest mot juntastyret i Guinea, ledet av kaptein Moussa Dadis Camara. Foto: AFP / Scanpix. Les mer Lukk

<pMinst 58 personer er drept i voldsomme sammenstøt mellom sikkerhetspoliti og demonstranter i Guineas hovedstad Conakry, opplyser en lege ved byens likhus.</p

Conakry (NTB-AFP): - Vi har telt 52 lik, og seks til er akkurat kommet inn, sier legen, som vil være anonym, ved det medisinske senteret ved Donka-universitetet.

Imidlertid blir det antydet at tallet på drepte kan være høyere. En representant for Røde Kors sier til AFP at militære ledere har gitt ordre om at alle døde skal samles opp og bringes til militærleiren Alpha Yaya Diallo i stedet for til likhuset.

En ansatt på sykehuset Ignace Deen sier at en militær lastebil har vært innom for å hente «dusinvis av lik» som skulle fraktes til et ukjent bestemmelsessted.

Frankrike fordømte mandag det landet betegner som «voldelig undertrykking» i Guinea.

Krever demokrati

Sammenstøtene oppsto da tusenvis av demonstranter mandag samlet seg utenfor et stadion i Conakry for å protestere mot juntastyret i Guinea, som ledes av kaptein Moussa Dadis Camara.

Ifølge nyhetsbyrået AP deltok nærmere 50.000 i demonstrasjonen. Mange bar plakater med påskriften «Vi vil ha ekte demokrati!».

Militærstyret hadde imidlertid på forhånd erklært demonstrasjonene for ulovlige, og sikkerhetspolitiet angrep de demonstrerende med tåregass, batonger og til slutt skarpe skudd.

I tillegg skal flere opposisjonsledere og journalister ha blitt arrestert.

Demonstrantene skal på sin side ha satt en politistasjon og flere politibiler i brann.

Stadig mer spent

De siste ukene har det politiske klimaet i Guinea hardnet til. Misnøye med militærjuntaen, som tok makten i et kupp i desember i fjor, er blitt stadig mer åpen, især etter stadig klarere antydninger fra Camara om at han vil stille som kandidat i presidentvalget i januar neste år.

Da han tok makten etter at Guineas president Lansana Conte døde i fjor, lovet han snarlige valg - uten seg selv i en av rollene.

Conte satt med makten i landet i flere tiår.

Eksentrisk

I stedet er mange guineanere blitt stadig mer misfornøyde med det eksentriske styret til Moussa Dadis Camara, som blant annet har tvunget medlemmer av den tidligere presidentens garde til å stå fram og si unnskyld på nasjonalt fjernsyn.

Menneskerettighetsorganisasjoner har anklaget juntaen for å sette menneskerettighetene til side og for vilkårlige arrestasjoner. I juni la juntaen ned forbud mot all politisk aktivitet.