Seks personer siktet for helikopterranet

Politiets talsmann Kjell Lindgren utaler seg til pressen i nærheten til stadet der helikopteret som ble brukt under ranet av G4S ble funnet i ett område mellom Skavlötens motionsspår og Rönninge by i Täby. Foto: Maja Suslin / Scanpix Les mer Lukk

<pTil sammen seks personer er pågrepet i forbindelse med helikopterranet i Sverige, opplyser svenske rettsmyndigheter. Flere av dem ble tatt få timer før de skulle reise ut av landet. </p

helikopterranet i Sverige  

* Verditransportsentralen til selskapet G4S i Västberga utenfor Stockholm ble ranet tidlig om morgenen onsdag 23. september.

* Et helikopter landet på taket av sentralen og tre eller fire gjerningsmenn tok seg inn i bygningen.

* Ranerne lempet kort tid etter sekker med penger inn i helikopteret. Det er ikke kjent hvor mye penger ranerne fikk med seg.

* Helikopteret, som var stjålet fra et privat selskap tidligere samme natt, ble funnet få timer senere i et skogholt nord for Stockholm.

* Søndag 27. september ble seks personer pågrepet og siktet for grovt ran eller medvirkning til grovt ran. (©NTB)

Helikopteret som ble brukt under rane av G4S ble funnet i ett område mellom Skavlötens motionsspår og Rönninge by i Täby. Foto: Maja Suslin / Scanpix

Ifølge kilder i politiet ble det funnet flybilletter til både Spania og Asia hjemme hos de pågrepne, og avreisene skulle skje søndag, samme dag som de ble tatt, melder svenske aviser mandag.

Men slik gikk det ikke. Etter intens spaning og telefonavlytting klarte politiet å kartlegge de mistenkte mennenes bevegelser og aktiviteter i dagene etter ranet, skriver avisen Expressen.

Södertörn tingrett opplyser mandag at til sammen seks personer er pågrepet og siktet for det oppsiktsvekkende ranet forrige uke. Avhørene av de seks er i full gang.

– Det har allerede vært holdt flere avhør, opplyser Varg Gyllander, pressetalsmann ved Rikspolisstyrelsen, til nyhetsbyrået TT.

Dyktig pilot

En av de pågrepne er en 34 år gammel etnisk svenske som beskrives som en svært erfaren helikopterpilot. Han har jobbet med TV-produksjoner i flere år, blant annet med programmer som «Robinson» og andre store underholdningsprogrammer. Det skal være denne mannen som fløy ranshelikopteret.

Helikopteret ble stjålet fra selskapet Roslagen helikopterflyg i Norrtälje, men ledelsen i selskapet avviser påstandene i svenske medier om at 34-åringen jobbet for dem.

– Han har vært elev hos oss, og tok utdannelsen sin her for om lag 15 år siden. Men han har aldri jobbet for oss, påpeker Christer Öhlund, skolesjef i helikopterselskapet.

Ifølge Öhlund har 34-åringen kun et privat flysertifikat og har dermed ikke tillatelse til å fly som yrkespilot. Mannen har imidlertid hatt regelmessig kontakt med flyskolen, og har flere ganger leid helikopter her.

Tyrkia og Balkan

I tillegg er to menn på 38 og 36 år pågrepet. Begge er oppvokst i en forstad sør for Stockholm, men har bakgrunn fra henholdsvis Balkan og Tyrkia.

Fjerdemann er en 31-åring som er en av Sveriges mest profilerte kampsportutøvere. Også han bor sør i Stockholm, og er tidligere dømt for blant annet mishandling og narkotikaforbrytelser. Femtemann er en 29 år gammel mann, også han fra en forstad sør for Stockholm.

Alle disse fem er siktet for grovt ran. I tillegg er en 21 år gammel mann siktet for medvirkning til grovt ran, ifølge dokumenter fra Södertörns tingrett.

De seks vil bli framstilt for varetektsfengsling senest førstkommende onsdag, opplyser statsadvokat Leif Görts til TT.

Hvorvidt politiet har funnet noe av ransutbyttet, eller vet hvor pengene befinner seg, er ikke kjent. (©NTB)