Band anmeldt for kirkegårdsvideo

KIRKEGÅRDEN: Screenshot fra videoen til bandet Sanity Shed, som er publisert på Facebook. Foto: Darkdesignstudio.no Les mer Lukk

<pKirkevergen i Lenvik i Troms liker dårlig at metalbandet Sanity Shed brukte en kirkegård.</p

Kirkevergen i Lenvik kommune i Troms har anmeldt metalbandet Sanity Shed fra Finnsnes fordi bandets ferske musikkvideo er spilt inn på en kirkegård.

Musikkvideoen «My Covenant» inneholder scener fra kirkegården i Finnfjordbotn i Lenvik kommune.

– Videoen er politianmeldt av kirkevergen i Lenvik, bekrefter lensmann i Lenvik, Arnold Nilsen overfor Troms Folkeblad.

Se videoen på Facebook.

Lensmannen forklarer at verken gravferdsloven eller forskrift til lov om kirkegård, som gir retningslinjer til organisering og atferd på kirkegård, utløser straff ved overtredelser.

– Men Lenvik kommune har kommunale politivedtekter, og i disse er det egne bestemmelser vedrørende kirkegårder. I politivedtektenes paragraf 20 heter det at man ikke skal sykle, ake, drive sport, lek eller annet som ikke sømmer seg på kirkegård. Spørsmålet er om atferden i denne videoen er å anse som et brudd på kravet om sømmelighet, sier Nilsen, som opplyser at saken vil bli etterforsket.

Ikke galt

Produsent Stein Simonsen som har laget musikkvideoen sammen med Sanity Shed, føler ikke at de har gjort noe galt

– Jeg har ikke vært bekymret over kirkegårdsscenene, og jeg føler at vi ikke gjorde noe galt da vi filmet disse. Vi har fått veldig mye skryt for nettopp disse scenene – både fra inn- og utland, sier Simonsen, som også uttaler seg på vegne av bandet.

Han understreker at navn på gravstøtter er visket ut, slik at de ikke skal vises i videoen.

Fredet

Kirkeverge Ivar Bjørkås i Lenvik understreker at en kirkegård er et fredet sted.

– Jeg så med en gang at scenene fra kirkegården var identifiserbare, både hvilken kirkegård og hvor på kirkegården. Det er ikke bare å gå inn på en kirkegård på denne måten uten avtale med eier, sier Bjørkås.

Han poengterer at bandet uansett ikke ville fått lov til å filme om de hadde spurt. Samtidig understreker han at det ikke er noe galt med verken Sanity Sheds musikk eller video.

– Men for de som har sine på kirkegårdene er det ofte mange følelser involvert, og det må vi ta hensyn til, mener Bjørkås. (©NTB)