Merkel får sin «drømmekoalisjon»

Angela Merkel blir hyllet av sine egne etter valget. I sin seierstale lovet hun å være kansler for hele Tyskland. Foto: SCANPIX Les mer Lukk

<pAngela Merkel fortsetter som statsminister og sier hun vil danne regjering sammen med sin foretrukne partner Fridemokratene etter valget i Tyskland.</p

Bare halvannen time etter at valglokalene stengte søndag, lot Merkel seg hylle av sine partifeller på CDUs valgvake i Berlin

– Vi har nådd målet vårt om å danne en ny regjering, fastslo Merkel og høstet stormende jubel.

På karakteristisk vis lot likevel ikke Merkel seg rive med av partifeller som jublet «Angie! Angie!».

– Vi har grunn til å slappe av og feire i kveld. Men vi har også mye arbeid foran oss, sa Merkel og fikk forsamlingen til å stilne.

Med i underkant av 34 prosent av stemmene var valget alt annet enn godt for CDU og det bayerske søsterpartiet CSU. Men på grunn av et historisk godt resultat for FDP, som nådde nesten 15 prosent, kunne også kristeligdemokratene juble.

Selvsikker Westerwelle

For allerede mandag begynner de første koalisjonssamtalene med et svært selvsikkert FDP.

Lederen Guido Westerwelle, den største seierherren søndag kveld, lovet å «skritt for skritt» gjennomføre løftene han har gitt velgerne i valgkampen.

Det dreier seg først og fremst om kraftige skattelettelser, satsing på utdanning og styrking av personvern og borgerrettigheter.

– Vi har alle masse arbeid foran oss, fastslo Westerwelle, som har markert seg som en sterk kritiker av den sittende storkoalisjonen mellom CDU og SPD. Nå blir Westerwelle høyst sannsynlig Tysklands neste utenriksminister og visekansler.

På valgvaken til CDU lot man likevel ikke alvoret stå i veien for festen for lenge.

– Vi gleder oss over FDP. Mange har ventet på at vi skal få anledning til å drive en mer næringslivsvennlig politikk, sier Daniel Kliese, som er kommet fra Hamburg for å delta på valgfesten, til NTB.

I likhet med høyresiden er han strålende fornøyd med valgutfallet.

Taktikk

– Det ville vært bedre med et sterkere CDU, men jeg er glad for svartgult flertall, det var det viktigste, sier han.

Mange CDU-tilhengere slo også raskt fast at FDP hadde fått «låne» mange stemmer for å sikre et borgerlige flertall.

– Det er helt klart vært mye taktisk stemming, sier CDU-medlemmet Tobias Schulz til NTB.

Valganalyser viser at FDP har fått rundt 1,2 millioner stemmer fra velgere som tidligere ha stemt for CDU eller CSU. I den første partilederdebatten i 20-tiden søndag framførte CSUs nestleder Peter Ramsauer også dette argumentet, noe som fikk Westerwelle til å tenne på alle pluggene.

– Hvis man velger FDP, så er man ingen CDU- eller CSU-velger, fnøs Westerwelle, og fikk med ett stemningen i studio til å synke noen grader.

Krise for SPD

For det tradisjonelle folkepartiet SPD ble resultatet enda dårligere enn de største pessimistene hadde anslått på forhånd. Med en oppslutning under 23 prosent hadde partiet sitt klart dårligste valg siden krigen.

Men partiets kanslerkandidat, Frank-Walter Steinmeier, ville ikke trekke seg tilbake fra toppolitikken da han erkjente valgnederlaget.

– Nettopp på denne bitre kvelden vil jeg ikke gå fra ansvaret. Å ta ansvar betyr å bidra til at SPD kan komme tilbake til gamle høyder, sa Steinmeier til skuffede supportere på valgkvelden.

– Dette er et bittert nederlag etter en valgkamp som er ført med stort engasjement, sa SPD-lederen.

Steinmeier har delt ledelsen av partiet med Franz Müntefeiring, som nå trolig vil trekke seg tilbake. Steinmeier vil bli ny fraksjonsleder i Forbundsdagen, og det spekuleres i at han også vil bli ny partileder.

Venstrepartiet Die Linke gjorde på sin side sitt beste valg noensinne med 12,5 prosents oppslutning, mens miljøpartiet De grønne så ut til å ende på 10,5 prosent, også det ny rekord. (©NTB)