Furuholmen: – Kan bevise deres uskyld

OVERBEVIST: Advokat Morten Furuholmen og mor til Joshua French, Kari Hilde French, møtte lørdag formiddag pressen. Furuholmen representerte de to nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French som i militærdomstolen i Kisangani, Kongo, er dømt til døden. Han er nylig tilbake fra Kongo hvor han har besøkt French og Moland. (Foto: Kyrre Lien / Scanpix) Les mer Lukk

<pEtter å ha møtt de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French i Kisangani, er advokat Morten Furuholmen overbevist om at de er uskyldige.</p

– Jeg er ikke i tvil om deres uskyld, sa Furuholmen da han møtte norsk presse lørdag formiddag.

Han mener dette blant annet kan bevises fordi han har sett bildet av det som skal være den drepte kongoleseren Abedi Kasongo.

– Personen på bildet er ikke blitt skutt med grovkalibret hagle, slik retten i Kongo hevder, sier Furuholmen.

Vil ha Storberget på banen

Furuholmen kommer til å sende et brev til justisminister Knut Storberget der han ber om at norske myndigheter sørger for at muligheten åpnes for at saken tas opp på nytt i Norge dersom French og Moland utleveres.

– Vi må unngå at Norge effektuerer et justismord ved å plassere de to i fengsel i 21 år i Norge, sier Furuholmen.

Han sier han vil oppfordre de to nordmennene til å holde fram med ankeprosessen.

Tirsdag meldte norske medier det stikk motsatte, nemlig at nordmennene vil droppe anken. Joshua French gikk ut senere samme dag for å si at de ville fortsette med ankeprosessen.

– Må bygges opp psykisk

Men Furuholmen sier de to er slitne, og at han er redd for at de vil trekke anken fordi de ikke ønsker flere ydmykelser i retten i Kongo.

– Jeg må bygge dem opp psykisk, slik at de gjennomfører anken og gir en detaljert forklaring, sier Furuholmen.

Furuholmen sa også at det er viktig at Moland og French i ankesaken fremstår som mer velkledd enn de gjorde under selve rettssaken.

Den profilerte norske advokaten sier han ønsker å bringe britiske myndigheter inn i saken ettersom Joshua French er halvt norsk og halvt britisk. Det synes moren til Joshua French, Hilde Kari French, er en god idé.

– Britene har erfaringer fra kolonitiden, og Storbritannia er et større og viktigere land enn Norge, sier hun.

– Humanitær forbrytelse

Advokat Furuholmen kaller rettssaken i Kisangani for et «dukketeater av en hovedforhandling». Han mener staten Kongo ved gjennomføringen av rettssaken har begått en humanitær forbrytelse.

– Jeg samarbeider med en høyesterettsadvokat i Kampala om dette. Vi ønsker på en eller annen måte å koble Haag inn i saken, sier han.

I Haag er det flere internasjonale instanser som arbeider med brudd på menneskerettigheter, men Furuholmen sier det ikke er avklart hvilken instans som det kan være aktuelt å bringe saken inn for.

VG inn for PFU

Furuholmen benyttet anledningen til å komme med sterk kritikk av måten norsk presse har dekket saken på. Han var særlig kritisk til VG, som publiserte en video som skal vise brutal trening i regi av French og Moland i Uganda.

– Vinklingen er stygg. Dette er så uetisk at det savner sidestykke i norsk historie, sier Furuholmen, som sier han kommer til å klage VG inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU).

– Har høy status i fengselet

Etter å ha besøkt de to nordmennene i Kongo, sier Furuholmen at han er rystet over tilstanden i det kongolesiske fengselet, men sier nordmennene ikke er blitt utsatt for vold, og at de nyter høy anseelse blant de andre som sitter i fengselet.

– De er ikke «rambotyper», og de gjør mye godt for de andre innsatte, sier han. Blant annet deler de ifølge Furuholmen sine egne medisiner med de innsatte, til tross for at det er begrenset med medisiner i fengselet.

Furuholmen utelukker ikke at han reiser ned til Kongo igjen for å være til stede under ankeprosessen.

Advokaten anser det for sannsynlig at anken skal opp for retten om 2-3 uker. (©NTB)