Raser mot hemmelig Iran-anlegg

Her er presidenten på Natanz-anlegget. Foto: EPA/Scanpix. Les mer Lukk

<p Iran har brutt spillereglene ved å holde et nytt atomanlegg skjult for verdenssamfunnet, og landet må straks åpne for inspeksjoner, krever vestlige stormakter.</p

Satelittbilde som viser Natanz-anlegget. Foto: AP/Scanpix.

Nyheten om det skjulte anlegget i Iran slo ned som en bombe under G20-møtet i Pittsburgh fredag, og reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Byggingen av kraftverket understreker Irans uvilje mot å etterkomme sine internasjonale forpliktelser, sier USAs president Barack Obama.

USA, Storbritannia og Frankrike krever nå at Iran umiddelbart må tillate inspeksjoner fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Avsløringen av et hittil ukjent anlegg i Iran for anrikning av uran vil trolig skape økt frykt for at Iran har planer om å utvikle atomvåpen. Den vil høyst sannsynlig også føre til at den diplomatiske striden mellom Vesten og Iran trappes ytterligere opp.

– Pågått i flere år

Striden omkring Irans allerede kjente atomprogram har sammen med sommerens omstridte presidentvalg i landet gjort forholdet mellom Iran og Vesten svært kjølig.

Obama slår fast at Iran har jobbet med dette anlegget i årevis.

– Iran har rett til et fredelig kjernekraftprogram, men dette programmet går ut over dette behovet. Iran bryter reglene som alle nasjoner må følge, sier Obama, som likevel står fast ved at han er rede til å engasjere seg diplomatisk med Iran.

Iran må under møtet med andre stormakter 1. oktober vise at landet ønsker å samarbeide med IAEA, understreker Obama.

Både britenes statsminister Gordon Brown og Frankrikes president Nicolas Sarkozy slår fast at Iran må utsettes for nye sanksjoner dersom landet ikke etterkommer internasjonale krav.

Vil vite mer

Iran informerte i brevs form FNs atombyrå mandag denne uken om det hemmelige anlegget, som skal ligge inne i et fjell ved byen Qom 16 mil sør for Teheran. Det skal fortsatt være under konstruksjon.

IAEA ber om spesifikke opplysninger om anlegget som en forsikring om at det skal brukes til fredelige formål.

Iran er allerede rammet av sanksjoner fordi landet ikke har fulgt verdenssamfunnets spilleregler når det gjelder å opplyse om sin anriking av uran. De siste dagene har verdens stormakter diskutert ytterligere sanksjoner mot landet, men Kina er skeptisk til dette.

Anriket uran kan brukes både til produksjon av drivstoff for kjernekraftverk og til å lage atomvåpen.

– Vår rett

Iran holder fast ved at landet har rett til å skaffe seg kjernekraft, men hevder de ikke har noen planer om å utvikle atomvåpen.

– Iran har rett til å drive med anrikning av uran, og vi vil aldri gi opp denne retten, sier landets sjefforhandler i atomspørsmålet, Saeed Jalili.

Han fnyser av trusselen om nye sanksjoner.

– Vi har levd med sanksjoner i 30 år, og de kan ikke tvinge en stor nasjon som Iran i kne, sier han til det tyske ukebladet Der Spiegel.

– Neppe noe valg

Iran hadde neppe noe annet valg enn å varsle FNs atombyrå om det hittil ukjente anlegget før G20-møtet mellom verdens mektigste ledere i USA denne uken, mener kjernevåpenforsker Mark Fitzpatrick.

– Iran kunngjorde utvilsomt dette til IAEA fordi landet var redd for at det ville bli kjent for USA og andre, sier han.

Irans brev til FNs atombyrå skal ha blitt sendt etter at landet skjønte at vestlig etterretning hadde fått nyss om anlegget, skriverThe New York Times.

– Avsløringen vil virke som en ytterligere drivkraft for kravet om strengere sanksjoner mot Iran, mener Fitzpatrick, som jobber ved International Institute for Strategic Studies.

– Ligner Natanz

Anlegget skal være stort nok til å huse 3.000 sentrifuger, som brukes i anrikingsprosessen. Hittil har verden bare visst om urananrikingsanlegget i Natanz, som har 9.000 sentrifuger. Det nye anlegget ligner på Natanz-anlegget, melder det iranske nyhetsbyrået ISNA.

Det er ikke kjent hvor lenge Iran har holdt på å bygge det nye anlegget. Landet sluttet å gi informasjon om sine planlagte atomaktiviteter til IAEA i fjor som et svar på FN-sanksjonene. (©NTB)