Ønsker seg innvandringsdepartement

Libe Rieber-Mohn (Ap) kan være aktuell som statsråd for et eventuelt innvandringsdepartement. Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix. Les mer Lukk

<pSentrale politikere i regjeringspartiene vil ha et eget innvandringsdepartement. Libe Rieber-Mohn (Ap) nevnes som aktuell statsråd.</p

Det er spesielt i Arbeiderparti-kretser det argumenteres tungt for å få en egen statsråd for innvandrings- og flyktningpolitikken, skriver Dagbladet.

En kilde i partiet sier til avisen at «dette blir et høyaktuelt tema i regjeringsforhandlingene».

Bakgrunnen skal være at arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID) er blitt for stort. Utkasting av asylsøkere og innstramming av asylpolitikken krever mye, mens integreringspolitikken ifølge Dagbladet drukner blant tunge saksfelt som Nav, arbeidsledighet og pensjon.

Blant dem som stiller seg bak forslaget, er avtroppende stortingsrepresentant Saera Khan (Ap) som tidligere har vært mot et eget innvandringsdepartement, fordi «alle departement bør være opptatt av minoritetsspørsmål».

Nå sier hun at AID drukner i arbeid blant annet som følge av Nav-reformen. Derfor er hun for forslaget, om enn ikke på permanent basis.

Flere kilder i de rødgrønne partiene som NRK har snakket med, sier at det kan ligge an til en innstramning av asylpolitikken de neste fire årene.

Rent konkret skal dagens formulering om at Norge i større grad skal lytte til FN-råd, mest sannsynlig strykes fordi den har vært for konkret og for vanskelig å praktisere. (©NTB)