– Opprørsledere tatt av norske styrker

Flere afghanske opprørsledere har blitt fanget av norske soldater, sier avtroppende forsvarssjef Sverre Disen. Les mer Lukk

<pNorske spesialstyrker i Afghanistan har bidratt til pågripelser av flere kjente opprørsledere, sier avtroppende forsvarssjef Sverre Diesen.</p

Han sier også at spesialstyrkene har stoppet flere selvmordsbombere som ville laget blodbad i Kabul. Dette skjedde i tiden rundt presidentvalget.

I dagene før presidentvalget hevdet Taliban å ha 20 selvmordsbombere inne i Kabul.

– Sammen med den afghanske Crisis Response Unit, Task Force 24, har de pågrepet flere ettersøkte opprørsledere som forestår planlegging, rekruttering til og leder selvmordsangrep mot mål i Kabul-regionen, sier Diesen til VG.

Han sier videre at de norske spesialstyrkene også har gjennomført flere vellykkede aksjoner mot afghanske narkobander.

Ved den norske leiren nord i landet, i Mazar-e-Sharif, skal afghanske sikkerhetsstyrker i mai i fjor ha avverget en gigantisk selvmordsaksjon rettet mot de norske ISAF-styrkene i Meymaneh, skriver Dagbladet.

Dette ble første gang kjent under et lunsjmøte torsdag mellom forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og guvernør Ustad Atta Mohammad i Balkhprovinsen nord i landet.

– Jeg skvatt da dette kom fram. Det er det første jeg hører om det. Foreløpig har vi bare guvernørens ord for dette og kan således ikke bekrefte opplysningene, sier Strøm-Erichsen til Dagbladet.

To unge afghanske menn skal ha blitt stanset i mai i fjor på vei inn i området med 340 kilo eksplosiver skjult i kjøretøyet, ifølge militære logger. Men disse sier ikke noe om nordmennene eller leiren i Meymaneh. (©NTB)